Урочистості до Дня Незалежності України

Оцініть матеріал!
(5 голосів)

Дата заходу: 22.08.2014

22 серпня 2014 р. на площі В. Стуса відбулись урочистості з нагоди святкування 23-ої річниці Незалежності України. Серед заходів та продемонстрованих виставкових проектів вирізнялась виставка Вінницького обласного краєзнавчого музею «Героям слава!», присвячена бійцям «Небесної сотні», загиблим під час Революції Гідності у Києві в січні-лютому 2014 р. Виставка є пересувним скороченим варіантом стаціонарної виставки, розташованої у одному із музейних залів. У цей день сотні вінничан мали змогу згадати героїв своєї країни і вклонитись їх світлій пам’яті.

На виставці представлені листівки, газети, документальні світлини національно-патріотичних акцій протесту 2013-2014 рр. в Україні, передусім, проти корупції, соціальної нерівності, свавілля правоохоронних органів та сил спецпризначення, а також на підтримку європейського вектора зовнішньої політики України.

Зокрема, висвітлені буремні події як у Києві, так і у Вінниці. Подано список вбитих та померлих від ран учасників Революції гідності на Майдані у Києві та інших містах України, серед них чотири наших земляки, які віддали життя за краще майбутнє Української держави: 38-літній Леонід Полянський, 33-літній Максим Шимко, який захоплювався історією рідного краю, 40-літній полковник ЗСУ Юрій Нечипорук, 50-річний жмеринчанин, художник Валерій Брезденюк.

Список загиблих учасників Євромайдану — це список загиблих учасників акцій протесту в Україні у грудні 2013 — лютому 2014 року, публічно названі «Небесною сотнею». До цього списку входять особи мирних протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану. 21 лютого 2014 року тодішня офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Євромайдану. Цього дня на Майдані відбулось прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею». Під час прощання з загиблими лунала жалобна народня пісня «Гей, пливе кача».

Багато вінничан отримали поранення під час протистоянь з силовиками. Зокрема, 20 лютого від снайперської кулі та вибуху гранати втратив зір на одному оці, отримав інші поранення спортсмен, майстер спорту міжнародного класу Микола Рудик. Він проходив курс лікування в Польщі. У Вінницькій обласній лікарні імені М. Пирогова після контузії двома шумовими гранатами відновлював слух журналіст держтелерадіокомпанії «Вінтера» Анатолій Гетьман.

Наукові працівники музею продовжують збирати інформацію про вінничан-учасників Євромайдану та учасників АТО. Новознайдені експонати займуть гідне місце у експозиції та фондовій колекції краєзнавчого музею.

Окрасою свята стала ще одна виставка музею – «Хустина моя терновая». На ній представлено етнографічну колекцію закладу: килими, верети, сорочки і родзинку експозиції – українську хустку. Вона супроводжує людину на всіх етапах її життя, є невід’ємною частиною багатьох народних обрядів. Розмаїття барв і візерунків порадувало вінничан у цей непростий для країни час позитивні емоції. Виставка спонукала пишатись своїм минулим і відроджувати традиції предків.

Огляд виставкової роботи
257Виставки і інші масові заходи
4Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
Давні скарби Поділля
Палітра моїх фантазій
Зимова феєрія, виставка-конкурс
Виставка килимів Степана Ганжі
Лине пісня, до дня створення хору «Вінниця»
Переображення Господньою Любов’ю
Мистецтво оригамі
Барвисті традиції Наддністрянщини
Виставка фіалок
Сармати, виставка
Народні майстри Вінничини, виставка
Виставка «Мандрівники»
Благодійні дні в нашому музеї
100-річчя Першої світової війни
Друзі нашого дитинства
25-річчя Балтійського шляху
Відкриття площі Тараса Шевченка
Урочистості до Дня Незалежності
Мистецьке перехрестя Меснянкіних
Виставка кактусів «Колюче диво»
Духовне життя очима фотомайстрів
Барвисті шати православних ікон
Купальський виїзд автомузею
Виставка Крістіни Зарубенко
Незаживаюча рана Афгану
Назустріч 100-річчю Української марки
Станіслав Реймонт
Бієнале «Світ у клаптику»
Повір у себе
Подаруй музею експонат
Хустина моя терновая
Під вітрилами історії
Єднання душі з природою
Мудрість та краса подільської писанки
Вінниччина в роки війни
Шевченкіана у листівці
Букет фіалок
Гортаючи сторінки «Кобзаря»
Польські акценти Києва
Подільський Святвечір. Багата кутя
Подільська народна ікона
Феномен традиційної ляльки
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009