Надія наша в Бозі. До 150-річчя з дня народження Митрополита Андрея Шептицького та Дня пам’яті жертв Голодомору

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 24.11.2015 - 25.12.2015

24 листопада 2015 р., о 14 год. в 12 залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття науково-публіцистичної виставки «Надія наша в Бозі», приуроченої до 150-річчя з дня народження Митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького та Дня пам’яті жертв Голодомору. Виставка надана Національним музеєм «Меморіал пам’яті жертв голодомору».

Виставка складається з семи стендів, які розкривають маловідомий факт об’єднання у 1933 р. громадськості Галичини та Волині (що входили до складу Польщі) для допомоги українцям Радянської України, що вмирали від штучного голоду.

Апогеєм більшовицького режиму в Україні став Голодомор, що охопив Україну восени 1932 р. Українські селяни були проречені на смерть. Місію зі згуртування громадськості для допомоги голодуючим взяла на себе Українська Греко-Католицька Церква. 24 липня 1933 р. весь світ облетіла історична відозва до вірних Галицької Церковної провінції «Україна в передсмертних судорогах», підписана Митрополитом Андреєм Шептицьким та єпископами. У відповідь на звернення 35 українських громадських інституцій створили у Львові Український громадський комітет рятунку України (УГКРУ). Його робота полягала у допомозі тим, кому вдавалося живим перетнути радянсько-польський кордон, зборі коштів для голодуючих, виданні інформаційних брошур та записі розповідей свідків комуністичного свавілля в Радянській Україні.

З ініціативи Комітету, в неділю, 29 жовтня 1933 р., вперше в історії, у сотнях населених пунктів було оголошено День національної жалоби і протесту проти більшовицьких насильств і виголоджування Українського Народу. В цей день в парафіях УГКЦ в усіх містах і селах Галичини відбулось богослужіння та народні віча. Результатом міжнародної діяльності УГКРУ став розгляд 29 вересня 1933 р. питання про голод в Радянській Україні на закритому засіданні Ліги Націй; створення у Відні спеціального комітету для надання допомоги голодуючим.

Але політичний розкол Європи перешкодив подальшим діям: у 1933 р. до влади в Німеччині прийшов Гітлер і країни Заходу пішли на зближення з СРСР. Маючи достовірну інформацію щодо ситуації в Україні, лідери демократичних держав закрили очі на злочин комуністичного режиму. Єдиним, хто виступив на захист українців була УГКЦ, яка показала, що незалежно від того, в якій державі живуть українці – вони є частинами єдиного великого Українського Народу.

Реакція Західної України на Голодомор у 1933 р. – це цінна пам'ять, яка може об’єднувати сучасне українське суспільство, Україну Західну, Центральну і Східну, це історія, що має сучасну аналогію на території окупованих частини Донецької та Луганської областей, це доказ, що у безодні пекла були люди, які втілювали своєю поведінкою Божі закони і мораль, це данина пам'яті предстоятелю, громадському діячу і будівничому України Андрею Шептицькому, це навчання нам, сьогоднішнім, і нагадування, яким Митрополит завершив свою історичну відозву, і яке стоїть у заголовку виставки: «Надія наша в Бозі».

На відкритті виставки були присутні представники греко-католицької єпархії, журналісти, студенти вінницьких навчальних закладів.

Виставка триватиме до 25 грудня 2015 р.

Огляд виставкової роботи
257Виставки і інші масові заходи
4Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
Андрей Шептицький: великий незнаний
В обіймах великого брата
Мережана душа Поділля
Надія наша в Бозі
Світ творчості Рабіндраната Таґора
Школі АІСТ 25 років
Живопис – поезія, яку бачать
Виставка народного мистецтва
Даруймо квіти вчителям
Знахідки в Мурах
На гостини до Подільських міст
Міста і містечка Вінниччини
Народна ікона Поділля
Під вітрилами історії
Воїни світла
Країна мистецьких чар
Бієнале ремесел
Світ подільської родини
Музейний арсенал, виставка зброї
Історія трьох індіанських племен
Іван Півошенко – науковець і митець
На шляху до Перемоги. Виставка
Пам'яті майстра
Шляхами писанкових галактик
Свята у подільській світлиці
Букет фіалок. Виставка
Нев'янучий сад. Виставка рушників
Миротворчість. Шлях надії
Подільський Святвечір. Багата кутя
Давні скарби Поділля
Палітра моїх фантазій
Виставка килимів Степана Ганжі
42Події 2014
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009

Календар подій

Перегляньте наш календар всіх виставок і інших масових заходів, які будуть відбуватися протягом року у нашому музеї

Перейти до календаря...