Легенда мальовничого Поділля. Персональна виставка Віктора Наконечного

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Період роботи виставки: 7.02.2017 - 09.04.2017

До 85-річчя з дня утворення Вінницької області, 70-річного ювілею лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, заслуженого майстра народної творчості Віктора Наконечного (1947 – 2015) 7 березня 2017 р. о 14 год. у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася персональна виставка «Легенда мальовничого Поділля», на якій представлені живопис, витинанки та писанки видатного художника Вінниччини.

Все життя майстра пов’язане з селом Клембівка Ямпільського району, де він народився 7 березня 1947 р., де розпочав свою творчу біографію, оспівуючи мальовничу природу рідного села, змальовуючи легенди, пісні, традиції, що зберегла генетично-фольклорна пам'ять митця. Майстер створив велику кількість картин у техніці олійного і темперного живопису. Серія його робіт «Край мій сонячний» у 2009 р. була відзначена Національною премією ім. Т. Шевченка. Роботи знаного подолянина зберігаються у багатьох музеях України, у тому числі у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.

Проте найбільша колекція творів залишилася у Клембівці, де художник заснував власний музей. За життя Віктора Андрійовича цей музей відвідала велика кількість глядачів, що мали щасливу нагоду поспілкуватися з художником, почути його розповіді, про створення картин він говорив: «Це мої недоспані ночі, це мої думки, це мої сни». Майстер насправді всі свої сили віддавав мистецтву і, на жаль, його життєвий шлях завершився після виснажливої хвороби наприкінці 2015 р. – трохи більше року він не дожив до свого ювілею.

Виставка у краєзнавчому музеї – данина творчому подвигу подільського митця. У Вінниці будуть представлені живописні роботи з клембівського музею, вперше масштабно можна буде познайомитися з діяльністю майстра на теренах витинанки та писанки, де знайшли втілення давні традиції його славетної батьківщини.

Мистецький доробок Віктора Наконечного посідає чільне місце у золотій скарбничці культури українського народу. Він увібрав в себе багатющий творчий досвід багатьох поколінь майстрів народного мистецтва подільського краю. Його манері притаманні розгорнуті оповідні сюжети, ретельно вибудовані цільні композиції, вишукана деталізація, розмаїта і водночас гармонійна палітра барв.

img6.jpg
img1.jpg
img2.jpg
img3.jpg
img4.jpg
previous arrow
next arrow

На відкритті виставки були присутні вдова майстра Марія Федорівна, друзі, колеги, поціновувачі творчості художника. Окрасою заходу став виступ жіночого хору «Соломія» Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу ( художній керівник Назарій Давидовський).

Феномен Віктора Наконечного потребує подальшого всебічного культурологічного вивчення і усвідомлення, створення належних умов для гідного збереження його мистецького доробку, популяризації його діяльності на національному та міжнародному рівнях, чому має сприяти і запропонована вінничанам і гостям міста виставка «Легенда мальовничого Поділля», яка триватиме до 9 квітня 2017 р.

Огляд виставкової роботи
257Виставки і інші масові заходи
4Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
22Події 2017
Іван Горобчук. Мистецькі одкровення
140-річчя Миколи Леонтовича
Another brick in the wall / Ще одна цеглина в стіні
Дні Японії у Вінниці
69 виставка народного мистецтва
Майстерня Ірини Савчук
Старообрядці Поділля
Фестиваль військово-історичної реконструкції
Під янгольським крилом. Релігійна виставка
Військово-польовий Арт
Виставка Тараса Паращука
Бієнале українських ремесел
Козацька та самурайська зброя
Бути собою. До 125-ліття Йосипа Сліпого
Анімалістичні фантазії
Подільські мандри: слідами Наполеона Орди
Коштовні сторінки історії Поділля
Самаритяни з Маркової
Казкові барви витинанки
Легенда мальовничого Поділля
Виставка ленд-арту
Виставка мікромініатюр "Восьме диво світу"
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009

Що пропонує музей

  • Зали експозиції +

    Експозиція музею складається з 16 залів Детальніше
  • Стаціонарні виставки +

    Музей має три виставкові зали Детальніше
  • Пересувні виставки +

    Створено 11 пересувних виставок з історії краю від найдавніших часів до сьогодення Детальніше
  • Колекції музею +

    Славиться музей своїми унікальними колекціями Детальніше
  • 1