Натхнення майстра у творчості учнів. Майстерня Раїси Іваненко

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 12.04.2018 - 23.04.2018

В рамках тривалого виставкового проекту Вінницького обласного краєзнавчого музею «Молоді митці Вінниччини», до якого з минулого року долучилися і учні Вінницької дитячої школи мистецтв, 12 квітня 2018 р. в академічній залі музею відбулася презентація виставки «Натхнення майстра у творчості учнів. Майстерня Р. Іваненко», що розпочинає цикл з шести виставок, присвячених творчій та педагогічній діяльності шести викладачів образотворчого мистецтва Вінницької дитячої школи мистецтв.

За задумом організаторів цикл має розкрити мистецькі уподобання, самобутній талант, неповторну авторську манеру кожного з педагогів відділення, їх вміння зацікавити дітей та прищепити любов своїм вихованцям до різних видів художньої діяльності, жанрів та технік, що розширює можливості творчої реалізації. Першою стала виставка чудової художниці і педагога, майстрині пастельної техніки Р. Іваненко та її учнів. Захопленість вчителя технікою пастелі, досконала вправність у використанні цього складного матеріалу давно стали прикладом для юних художників. На виставці експонуються понад 30 творів, серед яких роботи і нинішніх учнів і тих, хто навчався у попередні роки.

Раїса Федорівна Іваненко протягом 14 років працює у Вінницькій дитячій школі мистецтв на відділенні образотворчого мистецтва. Вона закінчила Косівський технікум народних художніх промислів імені В. Касіяна та Львівський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва. Кераміст за фахом, майстриня з певного часу захопилася дивовижною за своїми можливостями технікою пастелі, у якій, за її словами, можна виразити все.

img1.jpg
img2.jpg
img8.jpg
img3.jpg
img4.jpg
img5.jpg
img6.jpg
img7.jpg
img9.jpg
previous arrow
next arrow

Пояснюючи популярність пастелі у своїх учнів Р. Іваненко наголошує на її подвійній природі. Пастель водночас графічна і живописна, у ній поєднуються лінія і колір, нею можна малювати і писати. Класична техніка пастелі (м’яких кольорових олівців) ніби створена для передачі найтонших нюансувань, проте і сама Раїса Федорівна, і її підопічні віддають перевагу олійній пастелі, яка візуалізує реальність та фантазію найбільш повно і соковито.

Твори олійної пастелі складаються з безлічі барвистих шарів, що просвічують один крізь інший, не зливаючись і не притушуючи кольори, що збагачуються ще й тоном основи. У яскравих і насичених гармоніях постає краса та таємничість природи в пейзажах та натюрмортах, лірична сутність людської душі у портретах.

Тонке відчуття кольору, композиції та самого матеріалу, яким володіє художниця, вона передає і своїм учням, допомагає їм розкрити глядачеві своє захоплення невловимою красою кожної миті буття, стану природи або буяння дитячої фантазії.

Виставка «Натхнення майстра у творчості учнів. Майстерня Раїси Іваненко» триватиме протягом 12 – 23 квітня.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
Викрадачі минулого
Вінницький краєзнавчий музей. 100 років
На крилах творчості. Студентська виставка
Заказник «Згарський». Фотовиставка
Києво-Печерська лавра
Виставка живопису Михайла Довганя
Cолом’яні шедеври Миколи Климовича
Родинні колекції священиків Поділля
Філософія. Виставка художника Никитюка
Життєве кредо Олени Гринник
Світ у клаптику. Бієнале текстилю
Українська Революція на теренах Поділля
В очікуванні дива. Виставка витинанки
З музейної скарбниці
Поділля у мистецьких традиціях
Натхнення майстра у творчості учнів
Виставка музею Крушельницької
Експозиція сакрального мистецтва
Лінія, колір, форма. Виставка Гринюка
Акварельні враження
Раритети музею
Мережане дерево
Іван Горобчук. Мистецькі одкровення
Ще одна цеглина в стіні
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009