Поштова листівка

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 18.03.2010 - 11.04.2010

Сяюче сонце полудня прокладає крізь високі вікна музею блискучі доріжки. Яскраві відблиски лягають на стенди та засклені столи на яких виставлені пожовклі невеличкі фотокартки. Людей, з урочистими або усміхненими обличчями з цих зображень, поєднала історична епоха та місце проживання – тут зібрані світлини датовані кінцем ХІХ та початком ХХ сторіччя, що дають уявлення про життя населення подільського краю.

Переважна частина найстарішої колекції поштових листівок представлена листівками першої половини ХХ століття. Формувалася вона упродовж останньої чверті ХХ ст. Всього у музеї зберігається понад 400 поштівок тих часів. Основу колекції (найбільш цілісну групу) складають листівки з видами Вінниці.

На початку ХХ століття вінницькі книготорговці В. Райхер, Д. Швахман, А. Поровський, С. Рехліс почали активний випуск продукції з місцевими краєвидами. Всього було надруковано близько 350 листівок, з яких понад 200 зберігаються в музеї. Серед авторів поштівок призвіща вінницьких фотографів М. Рененкампфа, Я. Купермана, Г. Бама, М. Бржевського.

Близькими за тематикою є листівки з краєвидами міст та містечок Поділля, які також збираються музеєм.

Загалом в експозиції представлено 1122 фотографій, які охоплюють період 1870-1930 років. Надзвичайно цікаво вглядатись в інтелігентні обличчя, роздивлятись костюми та предмети зображені на світлинах збережених для історії. На відкритті виставки були і люди, що приносили фотографії. Ось 60-ти річна Надія Василівна Рибак розповідає про фото церковного хору, на якому зображено її бабусю, пригадує історії які чула від старенької ще в дитинстві.

Багато з фотокарток виставки були зібрані були завдяки фестивалю-конкурсу «Минуле Поділля у старій світлині». 12 листопада 2009 року з ініціативи заслуженого художника України та мецената Володимира Євгеновича Козюка було оголошено, що кожен володар раритетних зображень, що були зроблені на Поділлі до 1930-х років, може принести їх до музею та отримати нагороду за свій вклад у історію. Працівники музею розповідають про людей, які приносили фотографії та розповідали історії з минувшини, з життя своїх родин. Таким чином історія родин стала надбанням народу.

Завдяки проведенню фестивалю стали відомі імена відданих краєзнавців, дослідників історії свого села: В.В. Волошенюка (с.Красненьке Іллінецького р-ну), Г.К. Красовської (с. Пилява Тиврівського р-ну), Ю.П. Зозулі (с. Довжок Ямпільського р-ну). Значні добірки фотографій з родинного архіву передали Л.П. Горбунова, Е.П. Костюк, О.В, Іщук, Є.П. Кряжик, Т.М. Воробієнко, І.А. Смирнов, В.Є. Кіхтенко. Одне з найстаріших фото надійшло від А.П. Григоренко. Загалом до музею потрапили від закладів культури і освіти – 765 світлин, від приватних осіб – 357. Географія надходжень охоплює всі райони Вінницької області. Особливо активну участь у заході взяли Іллінецький та Бершадський райони, м. Ладижин. Серед установ Вінниці варто відзначити ЦМБ ім. І. Бевза та технічний ліцей.

У масштабній виставці, створеній за підсумками фестивалю, виокремлюються такі цікаві для дослідників теми, як церковні хори на Поділлі, подільське весілля, військова історія подільських містечок, виробництво і сільське господарство першої половини ХХ ст., тощо.