Напередодні свята працівники музею гостинно запросили взяти участь у фестивалі різдвяних страв «Подільський Святвечір – 2015. Багата Кутя», який проводився традиційно уже дев’ятий рік поспіль. Цьогоріч захід відбувся 5 січня о 16 год. у приміщенні Вінницького обласного краєзнавчого музею. Зачарування красою різдвяних свят надихнуло музейних працівників відтворити звичаї своїх родин у стінах музею, доносячи до гостей фестивалю неповторність різдвяних традицій на Поділлі. Присутні на заході мали можливість долучитись до відродження традицій святкування Різдва не лише українцями-подолянами, але й представниками національних громад, що живуть на території Поділля. Театралізовані сценки передсвяткових приготувань і перебігу Святвечора, доброзичливі колядки занурили у неповторну атмосферу різдвяного дива.
У вирі Різдвяних свят музейні працівники не залишились осторонь трагічних подій на сході України. Серед бажаних гостей і активних учасників нинішнього свята викладачі та студенти Донецького національного університету, який у цьому році розпочав навчальний рік у Вінниці. До участі в заході були запрошені воїни АТО, що нині перебувають на лікуванні у Вінницькому обласному госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни.
У святковому дійстві також взяли участь заступник голови обласної Ради Наталія Солейко, начальник управління культури та туризму облдержадміністрації Марія Скрипник, заступник начальника з медичної частини обласного госпіталю для інвалідів Великої Вітчизняної війни Віктор Джигалюк.
Усі небайдужі до долі України та її захисників мали можливість зробити благодійні внески на потреби армії.
Розважали гостей колядками молодша група фольклорного гурту «Мокоша» Вінницького музичного училища культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича, керівник Юлія Васюк, учениці Вінницької дитячої школи мистецтв Олександра Іродова та Марія Кошельник, вихованка Вінницької школи мистецтв «Вишенька» Ольга Дуркалець та інші.
Духмяний аромат свят-вечірніх страв не дав забути кульмінаційний момент фестивалю — святкову вечерю. Розмаїття пісних страв, над якими чарували дбайливі руки музейних господинь, вразив своїм естетичним виглядом та пахощами, які вони розповсюджують. Головна страва – кутя – пшеничну каша, підсолоджена медом, з маком та горішками, кисіль, чудодійний узвар, апетитні галушки з грибами, соковитий вінегрет, запашна тушкована капуста з грибами, розмаїття голубців з рисом, кукурудзяною крупою, оселедці, тушкована риба, квасоля з підливою і наваристий горох, пісні струдлі з яблуками, вареники з картоплею, капустою, вишнями, маком та родзинками – усі ці страви смакували гостям заходу.
Дари саду та городу: квашені огірочки, помідори, капуста, яблука, груші, горіхи, дбайливо заготовлені працівниками музею, вдало урізноманітнили святковий пісний стіл. Ці наїдки створювалися за родинними рецептами, що передаються від матері до доньки, несучи у собі зв’язок поколінь і тепло родинного вогнища, сплітаючи воєдино звичаї святкування Різдва.