Свої різдвяні спогади і традиції має і велика музейна родина. Впродовж десяти років формувалось непересічне явище у культурно-мистецькому житті Вінниччини – фестиваль різдвяних страв «Подільський Святвечір. Багата кутя». Щороку музей гостинно збирає колег і друзів, рідних, аби знову і знову відтворювати різдвяні традиції у музейній оселі. Учасники і гості заходу приносять із собою звичаї святкування Різдва у своїх родинах, розповідають про особливості перебігу свята національних меншин Поділля, презентують особливі для них страви, діляться сокровенними спогадами минулого.
Особливістю фестивалю є благодійне спрямування: на захід запрошуються діти, позбавлені батьківського піклування, воїни АТО, переселенці зі Сходу України. Фестиваль став своєрідною невидимою ниттю, що сплітає воєдино звичаї окремого роду і нації, міцними узами об’єднує покоління, єднає представників різних професій і станів навколо вічних людських цінностей: родини, любові до рідної землі, душевної щедрості і порозуміння.
Центральною подією цьогорічного ювілейного Х фестивалю, що відбувся 5 січня у Великому виставковому залі Вінницького обласного краєзнавчого музею, стала презентація альбому «Подільський Святвечір. Багата кутя». На сторінках видання крок за кроком постають етапи підготовки та святкування таємничого і одухотвореного Святвечора. Калейдоскоп барвистих світлин дає змогу пригадати кожен музейний фестиваль, знову і знову насолодитись неповторною різдвяною атмосферою. Альбом містить рецепти пісних святвечірніх страв, тексти колядок, сценарій перебігу фестивалю. Для усіх читачів видання стане теплою згадкою про Різдво у музейній оселі.
Гостей свята потішили мелодійними колядками гурт «Мокоша» Вінницького училища культури і мистецтва ім. М. Д. Леонтовича, фольклорно-етнографічний колектив «Берегиня» Оратівського районного краєзнавчого музею, члени вінницької громадської організації «Конфедерація поляків Поділля ХХІ ст.», юна виконавиця Ольга Дуркалець та інші.
Духмяний аромат святвечірніх страв не дав забути кульмінаційний момент фестивалю — святкову вечерю. Розмаїття пісних страв, над якими чарували дбайливі руки музейних господинь, вразило своїм естетичним виглядом та смаком. Ці наїдки створюються за родинними рецептами, що передаються від матері до доньки, несучи у собі зв’язок поколінь і тепло родинного вогнища, сплітаючи воєдино звичаї святкування Різдва.
Завітали на гостини до музейної родини заступник голови Вінницької обласної ради Людмила Щербаківська, начальник управління культури і мистецтв Станіслав Городинський, колеги, друзі.