Виставка майстрів Семена Тлустого та Галини Шумило «Яворівська іграшка-забавка»

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 26.10.2016 - 10.01.2017

26 жовтня 2016 р. о 15 годині в малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка майстрів Семена Тлустого та Галини Шумило (смт Івано-Франкове Львівської області) «Яворівська іграшка-забавка». Відомі в Україні майстри у Вінниці представляють свій доробок вперше, але вона дев’ята за цей рік, що свідчить про популярність цього виду народного мистецтва.

Яворівська дерев’яна іграшка становить значущу сторінку забавкарства України й цілої Європи. Осередком її виготовлення є місто Яворів з прилеглими селами, що на Львівщині. Місце походження та самобутність яворівської дерев’яної забавки стверджує її орнаментика та колорит, які мають аналогії у розписі скринь, вишивці, ткацтві Яворівщини і не має аналогій в інших місцевостях України.

Образний та предметний світ яворівської іграшки, розмаїттям утілених у ній тем пов’язує її з життям і побутом українців та надає їй виняткового значення у вихованні та розвитку дитини. Глибоку традиційність та високу мистецьку вартість яворівської іграшки посилюють її функціональні якості – екологічність, завдяки використанню дерева та безпечних для здоров’я барвників, а також виразні ігрові можливості, зокрема здатність створювати рух та звук.

Знані майстри Семен Тлустий і Галина Шумило пропонують до уваги вінничан близько 500 дерев’яних дитячих іграшок-забавок. Коники, метелики, вуркала, півники, птахи, візочки виготовлені з екологічного матеріалу й розписані яворівським розписом «вербичка» з різноманітними візерунками (квітами, кривульками, цяточками, рисочками, віночками тощо). Для розпису іграшок, як і багато років тому, використовуються такі кольори: зелений (символізує траву та листя), червоний (плоди та ягоди), синій (небо та воду), жовтий (сонце). Цей декоративний розпис має давні традиції, вирізняється своєрідною технологією, художнім смаком та стриманістю декору, виник у XVIII столітті на території сучасного Яворівського р-ну Львівської області – славнозвісному центрі збуту розмальованих виробів із дерева.

Семен Тлустий народився в селі Лісоводи Городоцького району на Хмельниччині. У 1972 р. вступив у художнє училище в місті Івано-Франкове на Львівщині. Пізніше закінчив Львівський технікум механічної обробки деревини та Івано-Франківський педагогічний інститут, художньо-графічний факультет. Мешкає в містечку Івано-Франкове Яворівського району Львівської області. Першу іграшку зробив ще у 1972 р. для здачі курсової в художньому училищі. Згодом майже 30 років працював майстром виробничого навчання, викладаючи різьблення в рідному училищі.

img1.jpg
img2.jpg
img3.jpg
img4.jpg
img5.jpg
img6.jpg
img7.jpg
img8.jpg
img9.jpg
previous arrow
next arrow

Для виготовлення яворівської дитячої дерев’яної іграшки різьбяр використовує деревину осики, яка, як здавна вважається, має властивість відганяти усе зле. Семен Іванович Тлустий - член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Галина Шумило теж народилася в селі Лісоводи на Хмельниччині. Закінчила Хмельницьку педагогічну академію й отримала кваліфікацією вчителя початкових класів. Працювала в школі, дитячому садку, але згодом захопилася розписом народної дерев’яної іграшки і відтоді займається її традиційним декоруванням, відродженням та популяризацією.

Галина Василівна – член художньої студії «Рукотвори» при Хмельницькій міській раді, готується до вступу у Національну спілку майстрів народного мистецтва України. Із своїми неповторними іграшками Галина Шумило та Семен Тлустий часто бувають на різних етно-фестивалях та етно-ярмарках не тільки в Україні, а й за кордоном.

Виставка працюватиме до 10 січня 2017 р. Всі бажаючі власноруч розфарбувати дерев’яну іграшку та отримати незабутнє враження й чудову забавку, мають чудову можливість замовити майстер-клас у знаних майстрів.
(097) 446-17-03 (пані Галина)
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Група в Facebook

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
22Події 2017
36Події 2016
На Маланки та Василя
Я українець і цим пишаюсь
Візит керівників Вінниці
Космічні мальви Юлі Гушул
Яворівська іграшка-забавка
Саксонське дзеркало і Магдебурзьке право
68 виставка народного мистецтва
Осіння виставка фіалок
Віхи державотворення на Вінниччині
Голокост очима документів
Відкриття музею Миколи Леонтовича
Килими і гобелени Вінниччини
Виставка художника Михайла Мігріна
Українська вишита картина
Світ у клаптику
Свято музею
Автографи, автографи…
Музей – відкритий простір
Невидимий сад. Виставка естампу
Чорнобиль очима дітей
Автентичне мистецтво Вінниччини
Конкурс на кращу світлину
На писанці я знову пишу радість
Союз Чорнобиль України
Простір наявності
Літопис Свято-Троїцької церкви
Виставка авторської ляльки
Виставка Ященка «Просценіум – ІІ»
Весняна виставка фіалок
Козацької слави повік не здолати
Диво у дитячих долонях
Казковий світ Марії Примаченко
Проект пам’ятного знаку М.Шимку
Подільський Святвечір-2016
Андрей Шептицький: великий незнаний
Мережана душа Поділля
32Події 2015
42Події 2014
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009

Що пропонує музей

  • Зали експозиції +

    Експозиція музею складається з 16 залів Детальніше
  • Стаціонарні виставки +

    Музей має три виставкові зали Детальніше
  • Пересувні виставки +

    Створено 11 пересувних виставок з історії краю від найдавніших часів до сьогодення Детальніше
  • Колекції музею +

    Славиться музей своїми унікальними колекціями Детальніше
  • 1