Школа темних віків. Інтерактивна виставка

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 30.08.2019 - 29.09.2019

30 серпня 2019 р. в Академічній залі ВОКМ відбулося відкриття інтерактивної виставки «Школа темних віків». У переддень 1 вересня мало кого залишає байдужим тема освіти та навчання дітей. Вирує ажіотаж підготовки до школи, активно обговорюються проблеми освітньої галузі.

Система підготовки дітей до дорослого життя пройшла довгий історичний шлях, зазнала багатьох змін. Але значення якості навчання завжди було виключно важливим. Більше того, чим далі в глиб віків, тим сильніше від уміння вчитися залежало виживання окремої людини і спільноти загалом.

Мета виставки «Школа темних віків»: показати на основі археологічних матеріалів як виглядав навчальний процес у минулому, яке значення він мав на різних історичних етапах, яким чином відбувалась передача інформації та накопичення досвіду людей, і, зрештою, формування культури.

Хронологічно виставка охоплює період від кам’яної доби до перших свідчень існування писемності у середньовіччі. Відвідувачі «Школи темних віків» зможуть побачити археологічні матеріали з фондової збірки ВОКМ. Це іграшки та мініатюрні вироби трипільської культури ІV–III тис до н.е., скіфського часу VI–V ст., до н. е, зарубинецької культури ІІ ст. до н.е. – ІІ ст. н.е., слов’ян VІІІ–ХІ ст.

img01.jpg
img02.jpg
img03.jpg
img04.jpg
img05.jpg
img06.jpg
img07.jpg
img08.jpg
img09.jpg
img10.jpg
img11.jpg
previous arrow
next arrow

Також серед археологічних матеріалів, представлених на виставці, представлені жетони та окуття гральної дошки, виявлені у 2017 р. під час розкопок пам’яток черняхівської культури ІІІ–ІV ст. н.е. у Липовецькому районі.

Серед унікальних експонатів виставки – перші свідчення існування алфавітного письма на наших теренах: предмети позначені монограмами та написами, а також засоби для письма часів середньовіччя.

Особливістю виставки «Школа темних віків» є використання інсталяцій реконструкцій оригінальних археологічних знахідок. Завдяки цьому відвідувачі зможуть пройтися слідами давніх людей та зіштовхнутись з їхніми труднощами, спробувати себе у старовинних іграх та середньовічній каліграфії.

Виставка діятиме до 29 вересня. За попереднім записом, на базі «Школи темних віків», можливе проведення інтерактивних занять, присвячених давнім іграм, а також виготовленню та використанню середньовічних засобів для письма (воскових табличок, паперу, берести, пергаменту, чорнил)

.