Різьблений літопис України. Виставка Юрія Дяченка

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Період роботи виставки: 24.04.2019 - 26.05.2019

24 квітня 2019 р. о 15 год. у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка заслуженого майстра народної творчості Юрія Дяченка (м. Гайсин) "Різьблений літопис України", на якій представлено 65 рельєфів, різьблених з різних порід дерева – липи, берези, дуба, груші.

Сюжетами творів відомого майстра є події з історії України, історично-жанрові нариси, християнські канонічні зображення. Особливість цієї експозиції – портретна галерея кобзарів, страчених радянським режимом у 1930-х роках, що стало однією з найтрагічніших сторінок української культури.

Юрій Олександрович Дяченко народився 26 квітня 1954 р. у славному своєю історією та мистецькими традиціями подільському містечку Гайсині, у якому мешкає і зараз, працюючи невропатологом у місцевій лікарні та віддаючи цій роботі багато сил і душевної енергії. Проте в Україні та за її межами Юрій Дяченко відомий як непересічний майстер різьби по дереву. Роботи майстра були експоновані на багатьох обласних, всеукраїнських, міжнародних та закордонних виставках, мав персональні виставки у Вінниці та Києві, є членом Національної спілки художників України, Національної спілки народних майстрів України.

Різьблення по дереву – традиційний вид українського народного мистецтва. У Європі здавна славилися українські сніцарі, завдяки яким у храмах поставали вишукані та величні різьблені іконостаси. Юрій Дяченко продовжив цю традицію релігійного мистецтва, звертаючись до християнських зображень, виконаних у скульптурній техніці.

img09.jpg
img01.jpg
img02.jpg
img10.jpg
img03.jpg
img04.jpg
img11.jpg
img05.jpg
img06.jpg
img07.jpg
img12.jpg
img08.jpg
previous arrow
next arrow

Роботам Юрія Дяченка притаманна технічна вправність і розуміння матеріалу, що є спадком славних українських ремісників. Натомість, за композиційною побудовою їх скоріше можна віднести до образотворчості, першовзірців давнього та класичного національного малярства. Чуттєвим теплом та шанобливою увагою до кожної деталі композиції проникнуті роботи Ю. Дяченка, присвячені минувшині українського села – панорамні краєвиди чи затишні куточки природи гармонійно акомпонують сюжетам, кожна подія набуває поезії і глибокого сенсу.

Серія творів присвячена історії Козаччини – тут є сюжети з певною гумористичною ноткою, але переважно трагедійного забарвлення. Багато років художник працює над галереєю історичного портрету. Цього разу він звернувся до історії ХХ ст., створивши п'ятнадцять зображень тих кобзарів, що загинули в радянських катівнях як носії народної історичної пам'яті і національної культурної спадщини.

Земляк художника, Президент Академії мистецтв України Андрій Чебикін так сказав про нього: "Велика любов до творчості, зачарованість історією і красою людей своєї Батьківщини, майстерність і постійна творча праця виводить Юрія Дяченка у коло прекрасних художників".

Виставка триватиме до 26 травня 2019 р.