Лендарт і археологія: Україна-Литва

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 07.07.2022 - 07.08.2022

7 липня о 16.00 у Вінницькому краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Лендарт і археологія: Україна-Литва».

Проєкт представили організації з Херсона – Центр культурного розвитку «Тотем» і «Культурний центр Україна-Литва». На виставці можна побачити унікальні артефакти – знахідки Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України, яка з 2016 року щороку проходила в Тягині Херсонської області.

Наталя Бімбірайте, Голова «Культурного центру Україна-Литва»: «За останні роки саме Тягинь подарувала відкриття, які стали знаковими не лише для науки, але й для всієї України, адже вони відновлюють справжню середньовічну історію Півдня.

Литовські артефакти, монети часів Улусу Джучі, Кримського ханства і Польщі, прекрасний посуд, і, звісно, неймовірна знахідка 2021 року – булава 15-го століття, символ нашої влади і державності, який було знайдено в 30-ту річницю Незалежності України. Різні культури, різні народи жили у Північному Причорномор’ї задовго до окупації його у 18-му столітті російською імперією, а про цивілізаційну роль Катерини ІІ взагалі не йдеться, адже високорозвинений центр цивілізації тут був ще у 14 столітті. «Новоросія» ніяк не могла бути історичним регіоном (як це стверджує російська пропаганда), адже це була така сама окупація чужих земель, яку ми бачимо й зараз».

Важливість цих знахідок, які остаточно спростували історичний міф про так звану «новоросію», важко переоцінити. Напевне, саме тому у Херсонському краєзнавчому музеї, яким досі керує колаборантка Т. Братченко, за 6 років не відбулося жодної виставки, присвяченої цим знахідкам. Натомість до 9 травня 2022 року було відкрито експозицію з радянськими наративами про Другу світову війну.

Напередодні війни знахідки Південної середньовічної експедиції вдалося вивезти з Херсона – фактично, це їх врятувало. Частина з них була пошкоджена внаслідок недбалого зберігання. 16 лютого 2022 року виставка була відкрита в Археологічному музеї НАН України в Києві. Цю виставку вітали Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, директор Інституту археології НАНУ Віктор Чабай, науковці і громадські діячі.

img01.jpg
img02.jpg
img03.jpg
img04.jpg
img05.jpg
img06.jpg
img07.jpg
img08.jpg
img09.jpg
img10.jpg
img11.jpg
img12.jpg
img13.jpg
img14.jpg
img15.jpg
img16.jpg
img17.jpg
img18.jpg
img19.jpg
img20.jpg
img21.jpg
img22.jpg
img23.jpg
previous arrow
next arrow
PlayPause

Унікальність виставки не лише у надзвичайно важливих артефактах, знайдених археологами на Херсонщині. Проєкт має інноваційну мистецьку складову, адже поєднує археологію з мистецтвом лендарту. Land-art (від англ. land – земля і art – мистецтво) поєднує художні твори з природним ландшафтом. У минулому році в Тягині поруч з археологами працювали митці, серед яких був відомий художник і куратор з Вінниці Олександр Никитюк і литовські художниці Егле Маскалюнайте і Ірина Трома. Митці надихалися не тільки природою, а ще й історією та археологією.

2022 рік мав стати продовженням співпраці між митцями та археологами України та Литви. Проте експедицію в Тягинь довелося скасувати через військове вторгнення росії. Коли минув перший шок, литовські партнери запропонували не лише значну допомогу для військових та цивільного населення Півдня України, але й запросили вчених та митців взяти участь в археологічній експедиції в Акмянє (Північ Литви).

Олена Афанасьєва, кураторка проєкту: «В Литві партнером нашого проєкту є Музей історії Акмянє, вони такі ж ентузіасти, як і ми. Збирають гроші, організують розкопки, залучають молодь. В минулому році до нас в Тягинь приїхав директор музею Арунас Остраускіс, і, коли побачив, як митці створюють неймовірні арт-проєкти, надихаючись археологією, сказав: «Хочу, щоб і у нас в Акмянє таке відбулося!»

І після цього ми почали думати, як цю мрію здійснити. Через війну ми не зможемо у цьому році прийняти на Херсонщині митців і археологів. Проте нам вдалося зустрітися на розкопках в Литві і ще раз довести, що у нас спільна європейська історія і культура».

На виставці разом з археологічними знахідками ви побачите роботи, які створили в Литві українські автори Маргарита Журунова, Богдан Локатир, Анастасія Мусловець, Володимир Ходак. Поблизу Акмянє археологи досліджували середньовічне місто, яке було повністю зруйноване під час Другої світової війни, і українські митці побачили багато паралелей між цією історією і тим, що зараз відбувається в Україні – зруйновані міста, втрачені родини і будинки. Проте в своїх роботах вони показали не лише трагедію, яка несе з собою війна, але й невідворотність відродження і повернення на свою землю.

Ця виставка – розповідь про мистецтво лендарту і мистецтво людяності.

На презентації були присутні:
  • Лариса Кулаковська, директорка Археологічного музею ІА НАНУ;
  • Світлана Біляєва, начальник Південної середньовічної експедиції ІА НАНУ, доктор історичних наук;
  • Олена Афанасьєва, голова ГО «Центр культурного розвитку «Тотем», кураторка;
  • Наталя Антано Дануте Бімбірайте, голова ГО «Культурний центр Україна-Литва»;
  • Валентина Троян, начальник відділу культури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА;
  • Катерина Висоцька, директор Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Митці-учасники арт-резиденцій в Україні та Литві: Олександр Никитюк, Маргарита Журунова, Анастасія Мусловець, музейники, ЗМІ.

Проєкт є результатом співпраці ГО «Центр культурного розвитку «Тотем», ХМГО «Культурний центр Україна-Литва», Музею історії Акмянє.

За сприяння Інституту археології НАН України, Археологічного музею НАН України, Вінницького обласного краєзнавчого музею, ГО «Лабораторія актуальної творчості» (м. Вінниця), Проєкт «Лендарт і археологія: нова синергія через кордони» підтримує Європейський Союз за програмою «Дім Європи».