140-річчя з дня народження Миколи Леонтовича

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Дата заходу: 13.12.2017

13 грудня 2017 р. світова громада відзначала 140-річчя з дня народження Миколи Дмитровича Леонтовича – талановитого композитора, хорового диригента, фольклориста, педагога i громадського діяча, чий «Щедрик» лунає у кожному куточку світу. Як глибокий знавець народної творчостi, вiн вписав яскраву сторiнку в iсторiю української музики. Його життя – це приклад самовiдданого служiння Українi, справi вiдродження української культури, зокрема, українського хорового мистецтва.

У рамках культурологічного проекту «Щедрик», до 140-ї річниці від дня народження композитора, 13 грудня об 11 год. працівники Вінницького обласного краєзнавчого музею взяли участь в урочистому покладанні квітів до могили М. Д. Леонтовича та відкритті «Діброви М. Д. Леонтовича».

На базі філії ВОКМ – «Музею М. Д. Леонтовича» (с. Марківка Теплицького району Вінницької області) о 12 год. розпочала роботу науково-практична конференція: «Микола Леонтович: музична легенда Поділля», присвячена життю і творчості нашого земляка. З вітальним словом до учасників заходу звернулись: Валерій Коровій – голова Вінницької облдержадміністрації; Ігор Івасюк, заступник голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації; Ігор Хміль – заступник голови Вінницької обласної ради; Станіслав Городинський – начальник управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації; Людмила Марцин – голова Теплицької райдержадміністрації; Тетяна Сокотнюк – голова Теплицької районної ради.

Яскравим моментом заходу став виступ Анатолія Завальнюка, кандидата мистецтвознавства, професора Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського – автора першої експозиції та першого директора «Музею М. Д. Леонтовича», створеного у 1977 р. Він поділився спогадами щодо створення музею та презентував свою книгу «Повне зібрання хорової і педагогічної спадщини Леонтовича».

img1.jpg
img2.jpg
img3.jpg
img4.jpg
img5.jpg
previous arrow
next arrow

Учасниками та гостями конференції були відомі в Україні дослідники життєвого і творчого шляху митця. Особливий інтерес викликали доповіді: Олени Мельничук, музикознавця, викладачки Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича «Микола Леонтович та Фелікс Нововейський: паралелі у житті та творчості»; Лариси Семенко, завідуючої науково-дослідницьким відділом новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею «Тріумфальний політ різдвяної «ластівки» Миколи Леонтовича крізь віки»; Ольги Кізян, завідуючої відділом наукової інформації та бібліографії Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва «Бібліографія творів М. Д. Леонтовича та літератури про його життя і діяльність»;Тетяни Дубецької, викладачки відділу теоретичних дисциплін, хорового та сольного співу Вінницької дитячої школи мистецтв «Педагогічна і творча спадщина М. Леонтовича та її застосування у роботі з дитячим хоровим колективом» та інші.

Цікавою подією заходу стала зустріч учасників конференції з Ангеліною Рожковою – директором Покровського історичного музею, м. Покровськ Донецької області (колишнє с. Гришино, де жив і працював М. Д. Леонтович у 1904-1908 рр.), яка розповіла про вшанування пам’яті талановитого вінничанина на Донеччині.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
22Події 2017
Іван Горобчук. Мистецькі одкровення
140-річчя Миколи Леонтовича
Another brick in the wall / Ще одна цеглина в стіні
Дні Японії у Вінниці
69 виставка народного мистецтва
Майстерня Ірини Савчук
Старообрядці Поділля
Фестиваль військово-історичної реконструкції
Під янгольським крилом. Релігійна виставка
Військово-польовий Арт
Виставка Тараса Паращука
Бієнале українських ремесел
Козацька та самурайська зброя
Бути собою. До 125-ліття Йосипа Сліпого
Анімалістичні фантазії
Подільські мандри: слідами Наполеона Орди
Коштовні сторінки історії Поділля
Самаритяни з Маркової
Казкові барви витинанки
Легенда мальовничого Поділля
Виставка ленд-арту
Виставка мікромініатюр "Восьме диво світу"
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009