Подільський Святвечір - 2013. Багата Кутя

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 04.01.2013

Різдвяні дзвони серед морозяної тиші пробуджали наші серця, приспані буденністю нескінченних справ, збайдужілою черствістю і відстороненістю від духовного світу. Святий вечір напередодні Різдва — особливий, незабутній момент у житті кожної людини, коли душа мимоволі припадає спраглими вустами до єдиного джерела різдвяно-новорічної радості, наповненого духом батьківського і материнського тепла, ароматом ялинкових голочок чи солом’яного дідуха, пахощами і смаком правічної куті.

Напередодні свята працівники музею гостинно запрошували до участі у фестивалі різдвяних страв «Подільський Святвечір – 2013. Багата Кутя», який проводиться традиційно уже сьомий рік поспіль. Цьогоріч захід відбувся 4 січня о 16 годині у приміщенні Вінницького обласного краєзнавчого музею. Зачарування красою різдвяних свят надихнуло музейних працівників відтворити звичаї своїх родин у стінах музею, доносячи до гостей фестивалю неповторність різдвяних традицій на Поділлі.

Присутні на заході мали можливість долучитись до відродження традицій святкування Різдва не лише українцями-подолянами, але й представниками національних громад, що живуть на території Поділля. Театралізовані сценки передсвяткових приготувань і перебігу Святвечора, доброзичливі колядки занурювали у неповторну атмосферу різдвяного дива.

Серед бажаних гостей і активних учасників нинішнього свята – гурт «Бревіс» Вінницького училища культури і мистецтва ім. М. Д. Леонтовича із своїм чарівним співом; представники Могилів-Подільського району, що повіншували учасників заходу із молдавським колоритом; погребищани, які заспівали унікальних колядок та щедрівок, записаних Настею Присяжнюк; представники польської та ассирійської громад Поділля потішали своїми неповторними стравами та запальними колядками.

Духмяний аромат свят-вечірніх страв не дасть забути кульмінаційний момент фестивалю — святкову вечерю. Розмаїття пісних страв, над якими чарували дбайливі руки музейних господинь, вразить своїм естетичним виглядом та пахощами, які вони розповсюджують.

Завітали на гостини до музейної родини! Приєднались до святкування різдвяних свят за споконвічними традиціями добра і злагоди, відчули дух народження дива і впустили у своє серце світлий образ Божий!

Щиро дякуємо всім, хто завітав до музейної господи. Наш фестиваль недаремно називається «Багата кутя», адже сьогодні ми презентуємо більше 20 пісних страв над якими чарували дбайливі руки музейних господинь!

  1. Головну страву – кутю – пшеничну кашу, підсолоджену медом, з маком та горішками і кисіль, готувала Лілія Гальчевська.
  2. Над чудодійним узваром із кришениць та сухофруктів вправно попрацювали Тетяна Журунова, Марина Потупчик і Ольга Мазур.
  3. Домашній хліб з корицею та книші, що символізують єдність поколінь роду і заступництво предків, випікала Олена Антонова.
  4. Апетитні галушки з грибами — витвір кулінарного мистецтва Тетяни Мельник та Марини Кошельник.
  5. Соковитий бурячок із чорносливом приготувала Ганна Коломійчук.
  6. А Світлана Шароварська потішила запашною тушкованою капустою з грибами.
  7. Духмяні пампушки з горохом і часником за унікальним рецептом запропонувала Галина Заплетнюк та Ірина Гронська.
  8. Розмаїттям голубців з рисом та кукурудзяною крупою здивували Катерина Висоцка і Лідія Курмаєва.
  9. Рибу, оселедці з товстолобика, з цибулею і спеціями маринував Дмитро Корчак, тушковану рибу неперевершено приготували Катерина Нечипорук та родина Солейко-Царенко.
  10. Поживна квасоля з підливою і наваристий горох – фірмові страви Алли Ліпської та Віри Капшієнко.
  11. Окраса столу – струдлі з яблуками з маком, ще тепленькими потрапили на стіл з печі господинь Олени Антонової та Галини Задачиної.
  12. А про вареники – символ продовження роду, годі й казати! Його величність вареник – з картоплею, вишнями, маком та родзинками, капустою – володар і принада українського столу у будні і свята! Сотні маленьких і пухких вареників заповзято виліпили невтомні руки Лідії Колонюк, Ірини Кошевіцької, Альони Адомович, Наталки Захарчук, Ірини Кравченко, Юлії Смірнової і Олени Бродзь та Марії Кашпрук.
  13. Дари саду та городу: квашені огірки, помідори, капуста, яблука, груші, горіхи, дбайливо заготовлені працівниками музею, вдало урізноманітнюють святковий пісний стіл. За звичай пиріжки, книші, калачі, яблучка й горішки господарі завчасно готували окремо для колядників.

Усі ці наїдки були створені за родинними рецептами, що передаються від матері до доньки, від батька до сина. Вони несуть у собі зв'язок поколінь і тепло родинного вогнища, сплітаючи воєдино традиції святкування Різдва.

Виставкова робота музею

Вінницький обласний краєзнавчий музей має три виставкові зали, де проходять різноманітні за характером виставки, але всі вони мають на меті більш широко представити історію та мистецтво нашого краю.

Музей активно співпрацює з художниками, народними майстрами, колекціонерами, з яскравими особистостями, результатом чого стають цікаві експозиційні та інтерактивні проекти.

Детальніше