Вінниччина: історія крізь призму мистецтва

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 18.05.2013 - 26.05.2013

До Міжнародного дня музеїв та 95-ліття Вінницького обласного краєзнавчого музею 18 травня 2013 р. о 18 год. у великій виставковій залі відкривається виставка творів історичного жанру з фондової колекції музею «Вінниччина: історія крізь призму мистецтва», які були придбані в результаті історико-мистецьких проектів, проведених музеєм спільно з вінницькими митцями.

За ініціативою Олександра Никитюка на День музеїв 2001 р. у виставковій залі музею було проведено виставку творів художника (серед них і представлений в експозиції триптих «Прозріння Одина»), на тлі якої відбулося дійство, яке включало процес боді-арту та перформанс посвячення художника у лицарський сан — саме тому проект загалом мав назву «Ініціація» — акція не лишила байдужими ані глядачів, ані критиків.

Головним імпульсом історико-мистецького проекту «Українські січові стрільці», проведеного у 2003 р., стала реконструкція історичної правди. Учасниками були художники творчого об’єднання «Серпень» — Володимир Смаровоз, Ігор Синєпольський, Віктор Абрамов, Михайло Бабій, Микола Бондар, Георгій Мельник, Михайло Шинін, Юлія Присяжна, а також Михайло Чорний. Одна з найцікавіших сторінок української історії була вирішена кожним майстром згідно з власним творчим темпераментом, а рядки зі збірки стрілецьких пісень прозвучали у назвах і тематиці робіт.

У 2010 р. відбувся проект, присвячений найдавнішій архітектурній перлині нашого міста, пам’ятці національного значення, яка вже чотири століття є гордістю столиці Східного Поділля — Вінницьким Мурам. У проекті взяли участь вінницькі художники, члени Національної спілки художників України — Леонтій Гринюк, Крістіна Жілінскайте, Олександр Назаренко, Володимир Оврах, В’ячеслав Постернак, Олександр Рожков, Ігор Ященко. Кожен з учасників у своєму творчому досвіді звертався до історичних ремінісценцій, тож участь у проекті була для митців закономірною. Тему розкрито у різних аспектах — з погляду жанрів та історичних подій. На виставці представлено історичний портрет, історичний пейзаж, тематична картина. Треба відзначити співпрацю митців з науковцями музею, а також їхню власну пошукову ініціативу щодо історичного матеріалу.

Також на виставці представлено твори художників, які мають у своєму доробку роботи з історії Вінниччини — Віктора Рибачука, Володимира Яковини, Михайла Мігріна. Завдяки постійній співпраці Вінницького обласного краєзнавчого музею з художниками, колекція поповнюється творами високого художнього рівня, які можуть бути яскравим емоційним доповненням до історичних виставок та експозиційних комплексів.

Виставка працюватиме до 26 травня.