Чорнобильська трагедія. Післямова…

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Період роботи виставки: 23.04.2021 - 30.05.2021

35 років минуло з дня, коли 26 квітня о 1 год. 23 хв. 40 сек. на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, що за 110 км від Києва, майже в центрі Європи, стався вибух. Це була екологічна катастрофа світового масштабу, що позначилася на природному середовищі і здоров’ї людей.

Саме цій трагічній події та вшануванню її ліквідаторів приурочена виставка, презентація якої відбулася 23 квітня в малій виставковій залі музею.

На презентації були присутні Люди, які з честю та гідністю, ризикуючи власним життям та здоров’ям, виконали свій професійних та людський обов’язок, рятуючи Україну і весь світ: вінничани-ліквідатори Арабський Іван Федорович, Ястремський Михайло Микитович, Пшеничний Павло Іванович, Проценко Валерій Якович, Вербицький Антон Іванович, Демчук Микола Петрович. Поділилися болючими спогадами та розповіли про громадську діяльність "чорнобильців" сьогодні голова міської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Ястремський Михайло Микитович, голова громадської організації «Вінницьке обласне об’єднання «інваліди Чорнобиля» Проценко Валерій Якович, ліквідатор I категорії Демчук Микола Петрович. Розповів про свого дідуся-ліквідатора Харченка Миколу Максимовича (1944-2020) наш колега, директор «Центру історії Вінниці» Федоришен Олександр Юрійович.

Для майбутньої експозиції «Музею Мужніх» були передані цінні подарунки: Ястремським Михайлом Микитовичем – друковану продукцію, світлини; Демчуком Миколою Петровичем – каску, ремінь пожежника, сокиру. Директора музею Висоцьку Катерину Іванівну було нагороджено відзнакою «За сприяння» та подякою.

ДЕНЬ, ЩО ЗМІНИВ СВІТ

За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. Від радіаційного забруднення також дуже постраждали Білорусь і Росія. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями ряду країн Європи.

img01.jpg
img01.jpg
img02.jpg
img02.jpg
img03.jpg
img03.jpg
img04.jpg
img04.jpg
img05.jpg
img05.jpg
img06.jpg
img06.jpg
img07.jpg
img07.jpg
img08.jpg
img08.jpg
img09.jpg
img09.jpg
img10.jpg
img10.jpg
img11.jpg
img11.jpg
img12.jpg
img12.jpg
img13.jpg
img13.jpg
img14.jpg
img14.jpg
img15.jpg
img15.jpg
img16.jpg
img16.jpg
img17.jpg
img17.jpg
img18.jpg
img18.jpg
img19.jpg
img19.jpg
previous arrow
next arrow
PlayPause

Приховування тодішнім керівництвом СРСР інформації про рівень небезпеки поглибило і без того критичні наслідки вибуху. Перше офіційне місцеве повідомлення про аварію на Чорнобильській АЕС зʼявилося лише через 36 годин – опівдні 27 квітня на припʼятському радіо оголосили про «тимчасову евакуацію» мешканців Припʼяті – найближчого до ЧАЕС міста з населенням близько 50 тис. У перші два дні після аварії здійснювали евакуацію лише із 10-кілометрової зони, а з 30-кілометрової зони перші п’ять днів після аварії людей не лише не вивозили – населення навіть не попереджали про загрозу радіації. Зокрема, 1 травня сотні тисяч людей, у тому числі дітей, вивели на святковий парад у Києві, хоча рівень радіації у столиці перевищував тоді допустимий у декілька десятків разів.

Ця катастрофа залишила після себе безліч жертв і хворих. А колись благополучне місто Прип'ять стало містом-привидом. Сьогодні, у 2021 р., Україна продовжує відчувати вплив аварії.

ВІННИЧАНИ-ЛІКВІДАТОРИ

Майже 6000 вінничан брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Усі вони працювали як на об’єктах самої станції, так і в радіусі 30-ти кілометрів навколо неї, на забруднених територіях Київської та Житомирської областей. Понад 3000 осіб були призвані військкоматами області. Першими прийняли бій з невидимим ворогом пожежники, правоохоронці, військові.

З-поміж вінничан, які працювали на ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, були працівники Державтоінспекції області, перша група з яких, у складі 25 осіб, виїхали з Вінниці до місця аварії в ніч з 1 на 2 травня 1986 р.

Відповідно до наказу МВС України для надання допомоги у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на 22 травня 1986 р. був сформований та вирушив до оперативно-режимної зони ЧАЕС зведений загін співробітників відділу пожежної охорони УВС, відділень та інспекцій Державного пожежного нагляду районного відділу внутрішніх справ районів області, воєнізованої пожежної охорони Вінниччини, а також штаб сил та засобів протипожежної служби.

Для дезактивації території був сформований хімбатальйон з військовозобов’язаних запасу, основним завданням якого було очищення території від шкідливих речовин. На забрудненій території також проводилися будівельні роботи, в яких брали участь вінничани. Зокрема, розширення дороги від Зеленого Мису до Чорнобиля проводили працівники тресту «Вінницяшляхбуд». Будівельні роботи виконували працівники управління механізації дорожнього будівництва № 6 та ШБУ № 18. Самовіддано працювали й медик та їм, щонайстрашніше, заборонялося казати правду про справжню небезпеку.

ВИСТАВКА «ЧОРНОБИЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ. ПІСЛЯМОВА…

Демонструє матеріали із фондової колекції музею, що висвітлюють ці події. Їх основу складають матеріали, надані вінничанами-ліквідаторами – це фотоматеріали, відзняті на території ЧАЕС та в зоні відчуження у 1980-х рр., особисті речі ліквідаторів, прилади для вимірювання рівня радіації, книги, буклети, документи.

Особливу цінність становлять матеріали, передані в останні роки ліквідатором, головою міської організації «Союз Чорнобиль України» Ястремським Михайлом Микитовичем, з-поміж них понад 30 світлин, відзнятих в забрудненій зоні, та фотоапарат, яким було зроблено ці фото.

Експонуються понад 50 світлин, переданих ліквідатором Проценком Валерієм Яковичем, на яких відображено проведення будівельних робіт на дорозі Чорнобиль – Зелений Мис працівниками тресту «Вінницяшляхбуд». На виставці також представлено експонати, передані родинами померлих ліквідаторів Харченка Миколи Максимовича, Стемпіня Валентина Івановича, Сафронова Констянтина Миколайовича, Струтинського Валерія Станіславовича та ін.

Останнє надходження до музею – комплекс, переданий обласною громадською організацією інвалідів «Союз Чорнобиль України»: дозиметри та комплект обмундирування. Також виставка розповідає про діяльність чорнобильських громадських організацій Вінниччини.