Славнозвісний «Стіл Петлюри». Рарітетний експонат відреставровано

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Експонат постійнодіючої виставки

Славнозвісний «СТІЛ ПЕТЛЮРИ» зайняв своє чільне місце в оновленій експозиції Вінницького обласного краєзнавчого музею. 2 березня 2021 р. відбулася презентація відреставрованого кабінетного стола ХІХ ст., широко відомого як «стіл Петлюри».

ІСТОРИЧНИЙ ЕКСКУРС

Історією судилося, щоб Вінниця на досить складному, відповідальному етапі революції тричі ставала місцем перебування урядових структур Української Народної Республіки (УНР). Вперше — у кінці листопада-грудні 1918 р. в ході антигетьманського повстання, очолюваного Директорією. Вдруге — у лютому-березні 1919 р. після відступу з Києва, і в останнє — у травні-червні 1920 р., після того, як польська армія здійснила похід на Україну (на основі Варшавського договору).

За цим вишуканим кабінетним столом ХІХ ст., ймовірно, працював Головний Отаман Симон Петлюра під час перебування уряду Директорії у м. Вінниця.

У музеї стіл знаходиться з 1965 р. Передали «подарунок» з вінницького міськкому партії, куди, найочевидніше, він потрапив однієї із заможних садиб під час революційних подій. Згодом, коли з’явилася мода на поліровані меблі, було вирішено передати стіл до Вінницького краєзнавчого музею. Завдяки Івану Івановичу Зайцю — історику, археологу і краєзнавцю, який на той час очолював музей, унікальний стіл ХІХ ст. залишився неушкодженим і зберігся до наших днів.

На сьогоднішній день є кілька версій щодо того, кому ж міг належати цей стіл. Можливо, це були любителі старовини або представники масонського товариства, що діяло у місті. Пізніше з’явилася версія, що стіл належав родині Ґрохольських, а в часи Директорії він знаходився у кабінеті Симона Петлюри. Існує велика ймовірність, що за цим столом Головний Отаман Симон Петлюра проводив переговори з лідером Польщі Йозефом Пілсудським, під час його перебування у Вінниці 16 травня 1920 р.

01.jpg
01.jpg
02.jpg
02.jpg
03.jpg
03.jpg
04.jpg
04.jpg
05.jpg
05.jpg
06.jpg
06.jpg
07.jpg
07.jpg
08.jpg
08.jpg
09.jpg
09.jpg
10.jpg
10.jpg
11.jpg
11.jpg
12.jpg
12.jpg
13.jpg
13.jpg
14.jpg
14.jpg
15.jpg
15.jpg
16.jpg
16.jpg
previous arrow
next arrow
PlayPause

ВЛАСНЕ ПРО САМ СТІЛ ТА ЙОГО РЕСТАВРАЦІЮ

Стіл вражає своєю величністю та композиційністю: ніжки у вигляді лежачих левів з відкритими пащами; всю поверхню займають різьблені композиції; підстілля прикрашене різьбою з рослинним орнаментом, символічними знаками масонського типу (півмісяцем, зірками, двома схрещеними молотами), геральдичними знаками, грифонами, поясними чоловічими фігурами та навіть біблійними сюжетами тощо.

Вперше стіл презентували громадськості у травні 2018 р. на виставці з нагоди річниці Української революції. Тоді й виникла ідея реставрувати раритет.

Реставрація відбувалася у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України (м. Київ) з листопада 2018 р. по лютий 2021 р. Реставраційні заходи здійснили завідувач науково-дослідного відділу реставрації меблів та етнографічних предметів з дерева, художник-реставратор вищої кваліфікаційної категорії Олександр Закусило та художник-реставратор науково-дослідного відділу реставрації меблів та етнографічних предметів з дерева Сергій Голуб.

Майстри зняли старий клей та фарбу, відновили розкішну стільницю, котра відшарувалася. Крім того, реставрували різноманітні деталі. Оскільки на двох ніжках стола не вистачало левів, то Олександр Михайлович заново їх відтворив в оригінальний спосіб, склеюючи між собою дубові дошки.

З такою гарною подією в мистецькому житті Вінниччини привітали голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов, заступник голови Вінницької обласної Ради Ігор Івасюк, голова постійної комісії обласної Ради з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту Наталія Замкова. З вітальним словом виступила також генеральний директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлана Стрєльнікова.

Неймовірно цікаво презентували стіл самі реставратори: Олександр Закусило та його молодий помічник Сергій Голуб. Модератором заходу була директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

Тож щиро запрошуємо всіх вінничан та гостей міста відвідати музей та побачити справжній раритет доби Національно-визвольних змагань 1917–1921 рр.