Микола Леонтович: Музична легенда Поділля

Оцініть матеріал!
(4 голосів)

Початок події: 16.01.2021

Нині минає сторіччя з часу смерті всесвітньо відомого українського композитора, нашого земляка М. Д. Леонтовича. В ніч на 23 січня 1921 р. митець перебував у свого батька у с. Марківка (тепер Теплицького району Вінницької області), де був убитий чоловіком, який напросився в хату переночувати, назвавшись чекістом, що проводить боротьбу з бандитизмом. Вранці він пограбував будинок і застрелив Миколу Леонтовича. Текст рапорту, що розкриває ім'я вбивці – агента ВЧК Афанасія Грищенка, було оприлюднено лише у 1990-х рр.

Про М. Д. Леонтовича

М. Д. Леонтович народився у с. Селевинці, присілку с. Монастирок, Брацлавського повіту на Поділлі (тепер Немирівський район на Вінниччині), в сім’ї священика. Його здібності формувалися професійним вишколом батьків та яскравим музичним побутом фольклорного середовища. Музична освіта, розпочата в Немирівській гімназії та Шаргородському духовному училищі, була успішно продовжена у Кам’янець-Подільській духовній семінарії, де Леонтович впродовж останніх двох років навчання керував семінарським хором.

Вже в ті часи друзі-семінаристи надписували йому дарчі фотографії: «Майбутньому великому композиторові». Постійна жага самовдосконалення, прагнення до композиторського фаху, багаторічна самопідготовка допомогли Миколі Дмитровичу блискуче скласти екстерном екзамен у регентському класі Петербурзької хорової капели у 1904 р. Музична спадщина славетного композитора-подолянина гідно репрезентує українську національну хорову пісню у світі. Тріумфальні виступи вітчизняних і зарубіжних хорів діаспори в країнах Америки та Європи були сприйняті музичним світом з великим захопленням.

Про «Музей композитора М. Д. Леонтовича»

1977 р. був оголошений UNESCO роком М. Д. Леонтовича. Тоді ж до 100-ліття з дня народження композитора відкрито меморіальний музей у с. Марківка Теплицького району Вінницької області, нині відокремлений підрозділ Вінницького обласного краєзнавчого музею – «Музей композитора М. Д. Леонтовича». У 2016 р. оновлено його експозицію, проведено благоустрій прилеглої території та могили великого композитора.

img01.jpg
img01.jpg
img02.jpg
img02.jpg
img04.jpg
img04.jpg
img05.jpg
img05.jpg
img06.jpg
img06.jpg
img07.jpg
img07.jpg
img08.jpg
img08.jpg
img03.jpg
img03.jpg
img10.jpg
img10.jpg
img11.jpg
img11.jpg
previous arrow
next arrow
PlayPause

Про науково-практичну конференцію «Микола Леонтович: музична легенда Поділля»

13 грудня 2017 р., до 140-річчя з дня народження М. Д. Леонтовича на базі «Музею композитора М. Д. Леонтовича» відбулася науково-практична конференція: «Микола Леонтович: музична легенда Поділля», присвячена життю і творчості нашого земляка. Учасниками та гостями конференції були відомі в Україні дослідники життєвого і творчого шляху митця. Особливий інтерес викликали доповіді: Олени Мельничук, музикознавця, викладачки Вінницького коледжу культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича «Микола Леонтович та Фелікс Нововейський: паралелі у житті та творчості»; Лариси Семенко, завідуючої науково-дослідницьким відділом новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею «Тріумфальний політ різдвяної «ластівки» Миколи Леонтовича крізь віки»; Ольги Кізян, завідуючої відділом наукової інформації та бібліографії Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва «Бібліографія творів М. Д. Леонтовича та літератури про його життя і діяльність»; Тетяни Дубецької, викладачки відділу теоретичних дисциплін, хорового та сольного співу Вінницької дитячої школи мистецтв «Педагогічна і творча спадщина М. Леонтовича та її застосування у роботі з дитячим хоровим колективом» та інші.

Цікавою подією заходу стала зустріч учасників конференції з Ангеліною Рожковою – директором Покровського історичного музею, м. Покровськ Донецької області (колишнє с. Гришине, де жив і працював М. Д. Леонтович у 1904–1908 рр.), яка розповіла про вшанування пам’яті талановитого вінничанина на Донеччині.

Яскравим моментом заходу був виступ Анатолія Завальнюка, кандидата мистецтвознавства, професора Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського – автора першої експозиції «Музею М. Д. Леонтовича», створеного у 1977 р. Він поділився спогадами щодо створення музею та презентував свою книгу «Повне зібрання хорової і педагогічної спадщини Леонтовича».

Про збірник наукових статей «Микола Леонтович: музична легенда Поділля»

Підсумком роботи конференції і праці представницького кола краєзнавців, педагогів, музичних діячів є збірник «Микола Леонтович: музична легенда Поділля». Важливим доповненням до текстів стали численні ілюстрації: світлини, документи з музейних, архівних і приватних колекцій, деякі публікуються вперше. Окремі блоки збірника становлять фотографії, що ілюструють перебіг конференції, візитівки публікаторів.

Публікації є вагомим внеском у дослідження життєвого шляху і творчої спадщини видатного композитора і, без сумніву, зацікавлять істориків, краєзнавців, музикознавців та всіх, чия душа щиро відкрита для сприйняття мистецького доробку талановитого подолянина. Сподіваємось, наукові напрацювання учасників конференції становитимуть фундамент для подальшого зацікавлення персоною нашого земляка, будуть потужним поштовхом до вивчення білих плям у його життєвій і творчій біографії.

Завантажити електронний варіант збірника

Електронний варіант цього видання є інтелектуальною власністю Вінницького обласного краєзнавчого музею. Відповідно до Закону України «Про авторське право та суміжні права» використання матеріалів збірника можливе лише за умови посилання на першоджерело.