Галичина – Поділля. Терени забутих духів. Виставка естампу та презентація арт-буків М.Журунової та Б.Локатира

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 01.02.2019 - 28.02.2019

Виставка естампу Маргарити Журунової (м. Вінниця) та Богдана Локатира (м. Львів) «Галичина-Поділля. Терени забутих духів», яку зараз відкрито у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, вперше була експонована у період книжкового форуму у вересні 2018 р. у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка.

Темою є тісні мистецькі зв’язки Галичини і Поділля, Львова і Вінниці, що мають історичне підґрунтя, зокрема, у товариських стосунках Івана Франка та Михайла Коцюбинського. Видатні українські літератори черпали своє натхнення у величній природі Карпат, у фольклорі та міфології, що мало вияв у їхній творчості – у поезії І. Франка і містичній повісті М. Коцюбинського.

На подільського митця архаїчне світосприйняття гірської людності справило особливе враження – в ньому він побачив втрачену подолянами емоційність відносин з світом духів природи, тут він відчув живий пульс магічного реалізму.

Певні аналогії можна відчути у творчості молодих митців в образотворчій інтерпретації, а саме – у друкованій графіці, у популярному сьогодні форматі арт-буку, де книга стає не тільки носієм інформації, але й синтезом мистецького бачення. Автори використовують широкі технологічні можливості та лаконічне мистецьке мовлення друкованої графіки, створюючи змістовно-рельєфні образи з багатою палітрою асоціацій.

Поетика сприйняття світу відчутна у серії пейзажних естампів Богдана Локатира «Чорні гори», арт-буку однієї пісні. В одному полі поєднано образотворчість натурного краєвиду і декоративні можливості техніки сліпого тиснення.

img04.JPG
img01.JPG
img02.JPG
img03.JPG
img05.JPG
img06.JPG
img07.JPG
img08.JPG
img09.JPG
img10.JPG
img11.JPG
previous arrow
next arrow

Містичний світ українського бестіарію – давніх духів природного і хатнього середовища – відтворює в майже енциклопедичній достеменності Маргарита Журунова. Міфологічні персонажі, занурені в органічне декоративно-казкове середовище, тим не менше наділені яскравим характером, що надає їм переконливості. Обидва арт-буки супроводжує оригінальний шрифт за авторства Б. Локатира.

Атмосферу мистецької майстерні створюють інструменти та матриці для друку офортів, для сліпого тиснення палітурки, орнаментики сторінок, тощо.

Маргарита – вінничанка, народилася 1994 р., мала кілька персональних виставок, на яких представляла свій доробок у різних напрямах і техніках. Серед її досягнень – перемоги у конкурсах комп’ютерної графіки, участь у всеукраїнських живописних пленерах, у всеукраїнських виставках НСХУ. Вона є дипломантом міжнародних конкурсів екслібриса та малих форм тиражної графіки, переможцем Міжнародного фестивалю дизайну «Cow» у номінації «листівка». Працює у техніках друкованої графіки, таких як монотипія та офорт, захоплюється аквареллю. В експозицію виставки роботи Маргарити вносять романтичний настрій, чуттєві переживання від оточуючого - у ліричних, іноді іронічних образах.

Богдан - львів’янин, народився у 1993 р., закінчив Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша, відділення художньої кераміки. Учасник всеукраїнських виставок НСХУ, зокрема Трієнале графіки. Богдан, експериментуючи з різними техніками гравюри, відшукує цікаві ефекти фактур (дерева, паперу), які відіграють важливу роль в образному строї твору. Він тяжіє до геометризованих форм, до афористичного сюжету. Мав персональну виставку друкованої графіки у Івано-Франківську.

Маргарита Журунова і Богдан Локатир – випускники Української Академії друкарства (м. Львів), 2018 р., кафедри книжкової і станкової графіки, є учнями видатного львівського графіка Сергія Іванова. Творчим захопленням також є напрямок ленд-арту – у співавторстві з спільними проектами вони брали участь у фестивалях «Міфогенез» (Вінниця), «Хортиця» (Запоріжжя), у Могриці (Сумська обл.), в Івано-Франківську.

Маргарита і Богдан мали спільну виставку естампу «Невидимий сад» у 2016 р. у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, де зараз працюють, у 2017 р. – у Хмельницькому обласному художньому музеї.Виставка працюватиме до 28 лютого.