Подільський килим з колекції Лідії Лихач

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 06.03.2019 - 31.03.2019

У великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею 6 березня 2019 р. о 15 год. відкривається виставка «Подільський килим» з колекції Лідії Лихач, на якій представлено 17 експонатів, а також 4 килима з приватної колекції Віктора Косаківського.

В рамках виставки відбудеться презентація альбому «Подільський килим», який вийшов 2018 р. у видавництві «Родовід», головний редактор Лідія Лихач, вступна стаття відомого вінницького мистецтвознавця Володимира Титаренка.

Лідія Лихач є засновницею і головним редактором видавництва «Родовід», яке вже 26 років працює над створенням ґрунтовних видань з історії українського мистецтва та народної культури. Кожна книга «Родоводу» стає подією у культурному житті, як от «Ікона Шевченкового краю», «Козак-Мамай», книги з різних видів народного мистецтва України, і, зокрема, Поділля. Триває робота над серією видань, присвяченим українському килиму, перше з них – «Квіти і птахи в дизайні українських килимів», друге – «Подільський килим»– присвячене килимам геометричного орнаменту.

img11.jpg
img01.jpg
img02.jpg
img09.jpg
img03.jpg
img04.jpg
img12.jpg
img05.jpg
img06.jpg
img08.jpg
img07.jpg
img10.jpg
previous arrow
next arrow

На Поділлі здавна ткали безворсові килими двох видів – з рослинним і геометричним орнаментами. Килимові вироби були важливим компонентом інтер’єру подільського житла. Особливу цінність становлять килими вазонного типу. «Вазон» – один з найбільш типових і улюблених орнаментальних мотивів у народному мистецтві подолян.

У межах сучасної Вінниччини також ткали килими з великими ромбовидними фігурами, закомпонованими правильними рядами, з каймою із тих же знаків або стилізованих квітів. Трапляються монументальні восьмипроменеві розетки-зірки ромбічних обрисів. Килими, представлені на виставці, походять з осередків Крижопільського, Томашпільського, Ямпільського та інших районів Вінниччини.

Виставка працюватиме до 31 березня 2019 р.