Презентація альбому «Незаживаюча рана Афгану»

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Презентація альбому: 24.06.2014

У Великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулась презентація альбому «Незаживаюча рана Афгану», приуроченого 25-ій річниці виведення радянських військ з Афганістану. Презентоване видання – своєрідна данина пам’яті тим, хто поліг на чужій землі Афганістану, і шана воїнам-«афганцям», котрі повернулись з афганського пекла.

Видання містить матеріали про участь наших земляків-вінничан у Афганській війні (1979-1989), висвітлює історію створення та діяльність районних спілок ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), розповідає про долі воїнів-«афганців», закликає берегти пам’ять про загиблих героїв.

В Афганській війні брали участь 700 тис. військовослужбовців колишнього Радянського Союзу. Серед них 30% — українці. Звання Героя Радянського Союзу присвоєно 72, з них 12 — українцям. З Вінницької області у ДРА проходили службу 3193 земляки. Загинуло — 142, з них троє пропали безвісти, 182 — отримали поранення, 116 — повернулись інвалідами. Це суха статистика воєнних подій і водночас – незагойні душевні рани, які не лікує ні час, ні приємні зустрічі, ні яскраві події.

На даний час на Вінниччині проживає 3600 учасників бойових дій, а у м. Вінниця мешкає більше 1000. В області діють: обласна Спілка ветеранів війни в Афганістані, 30 районних, міськрайонних та міських організацій. Подіям тієї страшної війни та її героїчним учасникам-вінничанам і присвячено нове видання, створене працівниками Вінницького обласного краєзнавчого музею за тісної співпраці з Вінницькою обласною спілкою ветеранів війни в Афганістані та усіма тими вінничанами, хто пройшов горнило кривавої війни.

Альбом складається із семи розділів. Перший з них «Далекий і невідомий Афганістан…» – розповідь про фізико-географічне положення, клімат, розвиток сільського господарства, етнічні особливості країни. Другий – «Афганська неоголошена війна: погляд у минуле» повертає читача у вир подій Афганської війни. У розділі «Згадаємо поіменно» – розповіді і портретна галерея тих 142 уродженців нашого краю, які повернулись до рідних домівок у цинкових домовинах. Розділ «Вшанування пам’яті загиблих воїнів-«афганців» – згадка про музеї та пам’ятники, що бережуть спомини про героїв Афганської війни. Обласний «афганський» музей є осередком районних «афганських» громадських організацій, святинею кожного учасника бойових дій. Навколо нього гуртуються й інші районні «афганські» музеї у Гайсині, Хмільнику, Ямполі, Томашполі. Інформацію про діяльність афганських спілок Вінниччини та їхніх членів містить розділ «Афганці» не знають спокою».

Під час презентації альбому були присутні очільники обласної, міської та районних спілок воїнів-«афганців», члени цих спілок, студентство та інтелігенція міста. Примірники альбому було презентовано авторському колективу і головам спілок. Яскравим моментом заходу стали виступи поета і композитора, виконавця пісень на афганську тематику Сергія Брайляна.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
Давні скарби Поділля
Палітра моїх фантазій
Зимова феєрія, виставка-конкурс
Виставка килимів Степана Ганжі
Лине пісня, до дня створення хору «Вінниця»
Переображення Господньою Любов’ю
Мистецтво оригамі
Барвисті традиції Наддністрянщини
Виставка фіалок
Сармати, виставка
Народні майстри Вінничини, виставка
Виставка «Мандрівники»
Благодійні дні в нашому музеї
100-річчя Першої світової війни
Друзі нашого дитинства
25-річчя Балтійського шляху
Відкриття площі Тараса Шевченка
Урочистості до Дня Незалежності
Мистецьке перехрестя Меснянкіних
Виставка кактусів «Колюче диво»
Духовне життя очима фотомайстрів
Барвисті шати православних ікон
Купальський виїзд автомузею
Виставка Крістіни Зарубенко
Незаживаюча рана Афгану
Назустріч 100-річчю Української марки
Станіслав Реймонт
Бієнале «Світ у клаптику»
Повір у себе
Подаруй музею експонат
Хустина моя терновая
Під вітрилами історії
Єднання душі з природою
Мудрість та краса подільської писанки
Вінниччина в роки війни
Шевченкіана у листівці
Букет фіалок
Гортаючи сторінки «Кобзаря»
Польські акценти Києва
Подільський Святвечір. Багата кутя
Подільська народна ікона
Феномен традиційної ляльки
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009

Календар подій

Перегляньте наш календар всіх виставок і інших масових заходів, які будуть відбуватися протягом року у нашому музеї

Перейти до календаря...