Феномен традиційної ляльки

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 26.12.2013 - 31.01.2014

26 грудня 2013 р. о 14 год. в академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрито виставку «Феномен традиційної ляльки» з легендарної колекції Олександра Найдена, Людмили Орлової, Тетяни Пірус. На виставці представлені ляльки, зібраних в етнологічних експедиціях за участю О. Найдена та Л. Орлової з 1960-х років у селах Середньої Наддніпрянщини, за результатами яких була написана книга «Українська народна іграшка».

Саме з цієї книги почалося захоплення традиційною українською лялькою (мотанкою) як професійних художників, так і аматорів. Ляльки Східного Поділля зібрала і дослідила Т. Пірус. Виставка була експонована в Музеї Івана Гончара, Державному музеї іграшки, Центрі української культури і мистецтва (м. Київ), в Кривому Розі. В експозиції 147 оригінальні експонати, а також фотографії 1950-1970-х роках.

Селянські аутентичні ляльки, зроблені у той час, коли ляльки по селах ще робилися (до початку 1970-х років) є взірцем внутрішньої краси, образної вирогідності, водночас і буттєво-образної символіки, пов’язаної з українським традиційним поглядом на жінку, на материнство і продовження роду. Красу цієї ляльки відчути і розпізнати досить не просто. Тут потрібні культурна ерудиція і природний смак.

Ляльку вузлову (зроблену способом зв’язування і накручування) робили в селах Київської, Полтавської, Черкаської областей. Найдавніші з них зібрані священиком Марком Грушевським. Такі ляльки робили бабусі та мами для дівчат, але певне коло ляльок можна віднести до обрядових (з хрестом замість рис обличчя). Для ляльок Поділля характерна відсутність хреста. Разом з ляльками, зроблених з тканини, на Поділлі були поширені ляльки з природних матеріалів.

Найден Олександр Семенович, доктор мистецтвознавства, митець, збирач і дослідник витворів народної культури, поет, Член Національної спілки художників України Лауреат премії імені Колесси Філарета Михайловича, Національної премії України імені Тараса Шевченка (2010). Автор численнтх монографій, серед яких “Українська народна іграшка” (1999),“Українська народна лялька” (2007),“Народна картина середньої Наддніпрянщини”,“Народна ікона середньої Наддніпрянщини”.

Орлова Людмила Семенівна, дружина Олександра Найдена, збирач .і дослідник російської та української народної ляльки, автор книги «Куклы и люди», художник по тканині

Пірус Тетяна Петрівна, завідувач навчально-наукової лабораторії з етнології Поділля Вінницького державного педагогічного університету ім.. М. М. Коцюбинського, член Національної спілки народних майстрів України, Національної спілки журналістів України, збирач і дослідник Подільської народної ляльки-іграшки, писанкарка.

На виставці співробітником музею О.М. Антоновою проводяться майстер-класи з виготовлення сувенірної ляльки-мотанки.

Тема іграшки є на сьогоднішній день надзвичайно цікавою і актуальною. Для того, щоби поповнити колекцію іграшки у музеї оголошено акцію «Подаруй музею експонат» за темою «Друзі нашого дитинства».

Виставка триватиме до 31 січня 2014 р.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
Давні скарби Поділля
Палітра моїх фантазій
Зимова феєрія, виставка-конкурс
Виставка килимів Степана Ганжі
Лине пісня, до дня створення хору «Вінниця»
Переображення Господньою Любов’ю
Мистецтво оригамі
Барвисті традиції Наддністрянщини
Виставка фіалок
Сармати, виставка
Народні майстри Вінничини, виставка
Виставка «Мандрівники»
Благодійні дні в нашому музеї
100-річчя Першої світової війни
Друзі нашого дитинства
25-річчя Балтійського шляху
Відкриття площі Тараса Шевченка
Урочистості до Дня Незалежності
Мистецьке перехрестя Меснянкіних
Виставка кактусів «Колюче диво»
Духовне життя очима фотомайстрів
Барвисті шати православних ікон
Купальський виїзд автомузею
Виставка Крістіни Зарубенко
Незаживаюча рана Афгану
Назустріч 100-річчю Української марки
Станіслав Реймонт
Бієнале «Світ у клаптику»
Повір у себе
Подаруй музею експонат
Хустина моя терновая
Під вітрилами історії
Єднання душі з природою
Мудрість та краса подільської писанки
Вінниччина в роки війни
Шевченкіана у листівці
Букет фіалок
Гортаючи сторінки «Кобзаря»
Польські акценти Києва
Подільський Святвечір. Багата кутя
Подільська народна ікона
Феномен традиційної ляльки
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009

Календар подій

Перегляньте наш календар всіх виставок і інших масових заходів, які будуть відбуватися протягом року у нашому музеї

Перейти до календаря...