Іван Горобчук. Мистецькі одкровення

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 21.12.2017 - 21.01.2018

21 грудня 2017 р. о 16 год. у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка «Іван Горобчук. Мистецькі одкровення», на якій представлено 49 творів різних жанрів, тем і мистецьких прийомів за 20-літній творчий період, що свідчить про безупинний творчий пошук відомого вінницького художника.

Іван Горобчук – заслужений майстер народної творчості України, один з провідних українських митців, що працюють у стилістиці народної картини, у тому числі за темою «Козак Мамай» як уособлення національного героя, а також в іконописі. Він є головою Вінницького обласного осередку Національної спілки народних майстрів України, членом Національної спілки художників України.

Майстер має більше тридцяти персональних виставок у Вінниці, Києві, Харкові. Постійний учасник обласних та всеукраїнських виставок («Осінній салон», «Мальовнича Україна», «Різдвяна», До Дня художника тощо), а також виставки «Козак Мамай» у Батурині, представляв подільське мистецтво у Польщі, у м. Лодзь та м. Кельце, у Білорусі на фестивалі «Слов’янський базар». Переможець Міжнародного фестивалю живопису і графіки у м. Харкові «Парад традицій». Учасник пленерів з народного малярства.

Іван Іванович народився 17 грудня 1957 р. у с. Мончин Погребищенського р-ну Вінницької обл. Вперше як митець він заявив про себе у Вінниці у жанрі краєвиду, у яких вже можна було помітити художника із здатністю до узагальнення форми, до декоративного бачення колориту. Через певний час він віднайшов свою тему і манеру у мистецтві, за якою його можна безпомилково вирізнити. Відтоді на його полотнах постав світ українського села з його стародавніми міфами, пісенною поезією, байкарським гумором, віковічними традиціями свята і праці.

Присвячені українському селу твори мають особливу силу враження – вони пробуджують ту ностальгію минулого, яка забарвлена світлом і спокоєм, яка робить світ ідеальним – «…здається, що зроду недоля, що горе тебе не знавало…». Малярство Івана Горобчука аж ніяк не можна визначити як історичне або етнографічне за точністю деталей. Можливо, колись і ця задача стане для нього нагальною, але поки що найважливішим є вловити дух рідного краю, Поділля. Особливий розділ експозиції присвячений циклу зимових свят в українському селі –теми Різдва, козацьке Водохрище, ікони Богородиці з Дитям, Святих Варвари і Миколая, яких особливо вшановують у цей час.

img1.jpg
img3.jpg
img2.jpg
img4.jpg
img5.jpg
img6.jpg
img7.jpg
previous arrow
next arrow

Твори митця зберігаються у Фонді культури, Малій Академії мистецтв України, в українському посольстві у Сан-Франциско (США), Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, приватних колекціях Америки, Франції, Німеччини, Ізраїлю, тощо. З нагоди свого життєвого і творчого ювілею Іван Горобчук передав свої твори Вінницькому обласному краєзнавчому музею та його філіям – «музею М. Д. Леонтовича» у с. Марківка Теплицького р-ну та музею «Битва під Батогом» у с. Четвертинівка Тростянецького р-ну, районним музеям у Літині, Хмільнику, Погребищі, музею М. П. Стельмаха у с. Дяківці Літинського р-ну, а також у фонд Донецького обласного художнього музею на звернення управління культури Донецької ОДА. Твір митця на тему Різдва – міській раді Вінниці.

Виставка працюватиме до 21 січня 2018 р.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
Викрадачі минулого
Вінницький краєзнавчий музей. 100 років
На крилах творчості. Студентська виставка
Заказник «Згарський». Фотовиставка
Києво-Печерська лавра
Виставка живопису Михайла Довганя
Cолом’яні шедеври Миколи Климовича
Родинні колекції священиків Поділля
Філософія. Виставка художника Никитюка
Життєве кредо Олени Гринник
Світ у клаптику. Бієнале текстилю
Українська Революція на теренах Поділля
В очікуванні дива. Виставка витинанки
З музейної скарбниці
Поділля у мистецьких традиціях
Натхнення майстра у творчості учнів
Виставка музею Крушельницької
Експозиція сакрального мистецтва
Лінія, колір, форма. Виставка Гринюка
Акварельні враження
Раритети музею
Мережане дерево
Іван Горобчук. Мистецькі одкровення
Ще одна цеглина в стіні
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009