Поділля у мистецьких традиціях

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 19.04.2018 - 27.05.2018

До 100-ліття музею з серії виставок «Раритети Вінницького обласного краєзнавчого музею» у великій виставковій залі 19 квітня 2018 р. о 15 год. відкривається виставка «Поділля у мистецьких традиціях», на якій представлені твори народного живопису та декоративно-ужиткового мистецтва Вінниччини з фондової колекції.

Активне комплектування збірки розпочалося на початку ХХ ст., а вже на кінець 1920-х рр. сформувалась системна робота з вивчення колекцій народного мистецтва. На сьогодні колекція пам’яток декоративно-ужиткового мистецтва музею нараховує понад 3 500 предметів.

Це кращі твори народних майстрів, цінні зразки професійного декоративного мистецтва і поширені свого часу речі вжитку, роботи сучасних митців, які дотримуються народних традицій, інтерпретуючи їх у власній творчості. На виставці представлено 146 творів, які дають уяву про загальні напрями формування колекції.

Основа етнографічної колекції музею – предмети, що були важливими елементами інтер’єру традиційного житла: вишиті та ткані рушники, скатертини, доріжки, залавники, верети, рядна. Особливої уваги заслуговують килими ХІХ – 1-ї пол. ХХ ст. з геометричним та рослинним орнаментом, в тому числі традиційного вазонного типу, зокрема килим виготовлений у техніці «кругляння» в артілі «Художня праця» (с. Городківка Крижопільського району).

У колекції широко представлена унікальна подільська вишивка з її характерними техніками – низзю, кафасором, гладдю, качалочкою, виколюванням («солов’їні вічка»). Вишивка є головним декоративним акцентом рушників, скатертин і сорочок – основи подільського народного одягу.

Традиційне вбрання українців Східного Поділля характеризується різнорідністю матеріалу (полотно, сукно, шкіра), розмаїттям фактури, крою, декорування, демонструє досконалість технік та орнаментики ткацтва і вишивки. З колекції верхнього одягу представлено весільний кожух, оздоблений тасьмою та аплікацією. Вражає колекція хусток кінця ХІХ ст. – середини ХХ ст. Яскрава частина збірки – прикраси: бісерні зґарди, намиста з коралів та білого мінералу.

img1.jpg
img2.jpg
img3.jpg
img4.jpg
img5.jpg
previous arrow
next arrow

До тих митців, що переосмислюють надбання традиції можна віднести О. Городинську, Т. Мороховець. Доробок майстринь включає писанки і витинанки – один з видів народного мистецтва, яким пишається Поділля. У колекції витинанок музею є взірці творчості тих майстрів, з яких починалося відродження витинанки у 1970-ті рр. – родини Салюків, М. Руденко, В. Васильєвої, Д. Власійчука. З колекції витинанок поч. ХХІ ст. представлено роботи Н. Гуляєвої.

Пластика у народному дусі представлені доробком майстрів різьблення, які зараз плідно працюють на цій ниві. В. Слободянюк, Ю. Дяченко та П. Пипа працюють у жанрі оповідного рельєфу, звертаючись до історичних сюжетів,

Подільська кераміка веде свою історію з часів Трипілля, мала продовження у діяльності численних гончарних центрів, кожен з яких мав свої особливості. Бубнівський керамічний осередок на сучасному етапі представляє розписний посуд та свищики патріарха подільського гончарства Ф. Міщенко, віртуозно розписані миски Т. Шпак.

В збірці музею представлені твори видатного майстра О. Луцишина, Л. Філінської, що присвятила своє натхнення керамічній писанці. Сюжетним різнобарв’ям і дотепністю образного рішення відзначено творчість В. Рижого і Н. Лавренюк.

Довгий час Вінницький краєзнавчий музей не мав робіт відомого майстра кераміки з Жорнища Іллінецького р-ну О. Ганжі, проте завдяки подарунку його синів Петра (художника і кераміста) і Степана (лауреата Шевченківської премії з килимарства) до збірки надійшла потужна колекція так званого «олюдненого» посуду.

Народна картина, або так званий примітив, має давню і надзвичайно цікаву історію. Серед імен подільських майстрів примітиву, твори яких зберігаються у музеї – класик української народної картини О. Леонова, І. Коваль, Л. Панкоша. Стилістика народного малярства поєднує групу митців з яскравою особистою манерою, що зробило їхні імена широко відомими в Україні - І. Горобчук, Ф. Панчук, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка В. Наконечний.

Сучасне народне мистецтво представлене іменами видатних майстрів, різними видами творчості, має широку географію у Вінницькій області, поповнюється молодими мистецькими силами, тож збірка музею з цього напряму колекціонування має значний потенціал поповнення.

Виставка працюватиме до 27 травня 2018 р.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
Викрадачі минулого
Вінницький краєзнавчий музей. 100 років
На крилах творчості. Студентська виставка
Заказник «Згарський». Фотовиставка
Києво-Печерська лавра
Виставка живопису Михайла Довганя
Cолом’яні шедеври Миколи Климовича
Родинні колекції священиків Поділля
Філософія. Виставка художника Никитюка
Життєве кредо Олени Гринник
Світ у клаптику. Бієнале текстилю
Українська Революція на теренах Поділля
В очікуванні дива. Виставка витинанки
З музейної скарбниці
Поділля у мистецьких традиціях
Натхнення майстра у творчості учнів
Виставка музею Крушельницької
Експозиція сакрального мистецтва
Лінія, колір, форма. Виставка Гринюка
Акварельні враження
Раритети музею
Мережане дерево
Іван Горобчук. Мистецькі одкровення
Ще одна цеглина в стіні
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009

Актуальні події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання