Києво-Печерська лавра – святиня України. Виставка

Оцініть матеріал!
(2 голосів)

Період роботи виставки: 13.09.2018 - 07.10.2018

13 вересня у великій виставковій залі музею спільно з Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником відбулося відкриття виставки «Києво-Печерська лавра – святиня України». На відкритті були присутні заступник голови облдержадміністрації О.Крученюк, начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації І.Салецький, духовенство та віряни православної, римо-католицької та греко-католицької церков.

Зачарував присутніх своєю екскурсією виставкою начальник відділу музейно-освітньої роботи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олег Топілко.

Києво-Печерська лавра – найбільший і найвизначніший серед православних монастирів України, її істинне духовне серце. Заснована 1051 р. в нещодавно охрещеній країні, вона була першим паростком зрощеної на власному українському ґрунті християнської свідомості. Саме тут знаходяться витоки нашого мистецтва й літератури. Перші написані на цій землі ікони стали еталоном для наступного розвитку іконопису, а Велика Успенська церква Лаври – взірцем для подальшого церковного будівництва в східнослов’янських землях. Тут зародилося літописання, що заклало основу національної історичної науки, тут засновано першу на нашій землі лікарню, тут бере витоки перший східнослов’янський університет – Києво-Могилянська академія. Звідси християнське вчення ченцями-місіонерами поширювалося далі на північ і схід.

Впродовж століть монастир притягував кращих письменників, істориків і філософів, був головним осередком православного віровчення. Створена тут у XVII ст. друкарня довгий час була найвідомішою і найпродуктивнішою у всьому православному світі.

Назва монастиря походить від слова «печера», оскільки первісно община, керована засновниками обителі прп. Антонієм і Феодосієм, мешкала у викопаних ними самими печерах. Пізніше два підземні монастирські комплекси стали місцем поховання братії, а відтак – і вшанування печерських святих. На сьогодні в сонмі преподобних Печерських налічується 120 святих.

img1.jpg
img2.jpg
img3.jpg
img4.jpg
img5.jpg
img6.jpg
img7.jpg
previous arrow
next arrow

Унікальним є наземний архітектурний ансамбль Лаври, який включає споруди XI–XX ст. Початок йому поклав прп. Феодосій Печерський, котрий 1073 р. переніс монастир на сусідній пагорб, де заклав Успенський собор і великий наземний монастир. З того часу територію Лаври розділяють на Нижню, де знаходяться печери, та Верхню. В нинішньому вигляді їхні архітектурні ансамблі склалися, в основному, протягом XVIII ст. Більшість споруд побудовані, а ранні – оздоблені в стилі домінуючого тоді українського бароко.

В тяжкі роки комуністичного правління патріоти України створили на території Лаври музей, що нині носить назву Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Більшість з них пізніше постраждали від режиму, проте зуміли зберегти святині і пам’ятки Лаври, а також тисячі унікальних речей із інших музеїв та церков. Нині фонди Заповідника налічують 70 000 предметів, серед яких є цінні вироби XI–XVIII ст., в тому числі пов’язані з іменами визначних історичних осіб.

Єпископ Симон, що жив у ХІІІ ст., писав своєму духовному чаду про Києво-Печерську лавру: «Один день у Домі Божої Матері ліпший од тисячі літ прожитих в інших місцях, і в ньому хотів би бути більше, ніж жити мені в поселеннях грішних». Ці палкі слова точно і ємко визначають ставлення до Києво-Печерської лаври українців, вказують на її значення для нашого народу.

І сьогодні глядачі зможуть насолодитися виставкою художніх фотографій, яка відображає чарівні й витончені мережива архітектурних шедеврів та фантастичні візерунки внутрішнього оздоблення будівель Києво-Печерської Лаври.

Виставка діятиме до 7 жовтня.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
Викрадачі минулого
Вінницький краєзнавчий музей. 100 років
На крилах творчості. Студентська виставка
Заказник «Згарський». Фотовиставка
Києво-Печерська лавра
Виставка живопису Михайла Довганя
Cолом’яні шедеври Миколи Климовича
Родинні колекції священиків Поділля
Філософія. Виставка художника Никитюка
Життєве кредо Олени Гринник
Світ у клаптику. Бієнале текстилю
Українська Революція на теренах Поділля
В очікуванні дива. Виставка витинанки
З музейної скарбниці
Поділля у мистецьких традиціях
Натхнення майстра у творчості учнів
Виставка музею Крушельницької
Експозиція сакрального мистецтва
Лінія, колір, форма. Виставка Гринюка
Акварельні враження
Раритети музею
Мережане дерево
Іван Горобчук. Мистецькі одкровення
Ще одна цеглина в стіні
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009