На вершині світової слави. Виставка Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 23.03.2018 - 26.04.2018

У малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею 23 березня 2018 р. відкрилася виставка «На вершині світової слави» Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові, де зберігається найбільша збірка документальних пам’яток, що розповідає про українську оперну примадонну, відому в усьому світі.

Основою фондової колекції музею, яка налічує понад 22 тисячі музейних предметів, є особистий архів Соломії Крушельницької, в якому представлені меморіальні речі співачки, фотографії, афіші та програми її виступів, музична критика, епістолярій, грамофонні платівки поч. ХХ ст. із записами музичних творів у виконанні артистки, художні твори. Музей розташований у будинку, що належав видатній співачці і в якому вона провела останні роки свого життя.

Творчість Соломії Крушельницької (1872–1952) мала великий вплив на розвиток світового оперного мистецтва. Славетній українській співачці й сьогодні відводиться вагоме місце в історії світової музичної культури. Від початку кар’єри цієї талановитої артистки авторитетні музичні критики постійно акцентували на своєрідності мистецького обличчя та винятковій обдарованості Соломії Крушельницької. «Вона володіла тією таємничою субстанцією, – писав італійський музикознавець Рінальдо Кортопассі, – яка розливаючись рікою, зачаровує публіку і несе в собі присмак безсмертної слави».

img7.jpg
img2.jpg
img1.jpg
img3.jpg
img5.jpg
img4.jpg
img6.jpg
previous arrow
next arrow

В репертуарі співачки було близько 60 оперних партій, серед них Чіо-Чіо-сан, Аїда, Галька, Саломе, Електра, Лорелея, Ельза, Брунгільда, які стали символом її артистичної майстерності.

На виставці демонструються оригінальні матеріали з фондів Музею Соломії Крушельницької, які розкривають найважливіші етапи біографії української співачки, її виступи на найвідоміших оперних та концертних сценах світу. Це – фотографії С. Крушельницької в різних ролях та в приватному житті, програми, клавіри опер та нотні видання з бібліотеки артистки, її особисті речі, документи, рукописи, а також живописні твори відомих львівських художників Любомира Медвідя та Ореста Скопа, автора експозиції музею Соломії Крушельницької у Львові.

Доповнюють експозицію реконструкції сценічних костюмів співачки – Чіо-Чіо-сан з опери Дж. Пуччіні «Мадам Баттерфляй» (автор Юлія Пігель) та Ельзи з опери Р. Ваґнера «Лоенґрін» (автор Олена Томин). На виставці у Вінниці представлено більше 100 експонатів. Всі ці матеріали дають відвідувачам можливість краще пізнати велич і надзвичайний талант однієї з найвідоміших оперних співачок кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Виставка працюватиме до 26 квітня 2018 р.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
Викрадачі минулого
Вінницький краєзнавчий музей. 100 років
На крилах творчості. Студентська виставка
Заказник «Згарський». Фотовиставка
Києво-Печерська лавра
Виставка живопису Михайла Довганя
Cолом’яні шедеври Миколи Климовича
Родинні колекції священиків Поділля
Філософія. Виставка художника Никитюка
Життєве кредо Олени Гринник
Світ у клаптику. Бієнале текстилю
Українська Революція на теренах Поділля
В очікуванні дива. Виставка витинанки
З музейної скарбниці
Поділля у мистецьких традиціях
Натхнення майстра у творчості учнів
Виставка музею Крушельницької
Експозиція сакрального мистецтва
Лінія, колір, форма. Виставка Гринюка
Акварельні враження
Раритети музею
Мережане дерево
Іван Горобчук. Мистецькі одкровення
Ще одна цеглина в стіні
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009