Великоднє диво

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 28.03.2012 - 22.04.2012

28 березня 2012 р. у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилась виставка «Великоднє диво», що представляє писанки з народної скарбниці Вінниччини (з колекції ВОКМ і витвори сучасних писанкарів) та портретну фотогалерею майстрів. Виставка проводиться в рамках проекту «Митці Вінниччини — до ювілею області» і триватиме до 22 квітня 2012 р.

Подільська писанка – унікальне явище національної культури України, у якому народ виявив свій мистецький хист, здатність до творчого осмислення та художнього узагальнення навколишнього світу. Це — малодосліджене джерело знань про світоглядні уявлення українців, продовжує захоплювати науковців і надихати до творчості майстрів сучасності.

Філософсько-поетичне світосприйняття наших предків, пошанування і звеличення природи було настільки могутнім, що традиція розписування писанок, донесена до сьогодення крізь тисячоліття, майже незмінно живе і в наш час. Поділля репрезентує найбільше розмаїття варіантів орнаменту та найархаїчніші його риси. Тут домінують спіральні, хрестові, ромбічні елементи, геометризовані «вазони», накреслені суворо і велично. Колорит кольорової гами зазвичай червоно-жовтий з білим, зеленим на чорному тлі. Виставка презентує писанки за різновидами техніки виконання:

  • воскові (традиційні повні);
  • шкрабанки, дряпанки (скробанки);
  • мальованки;
  • керамічні писанки;
  • авторські: декоративні писанки на видутих яйцях; дерев'яні; крейдяні; із тканини, ниток; бісерні, різьблені, інкрустовані; травлені — протравлені кислотою (техніка відбілювання); з природних матеріалів — зернівки (із зерна, насіння тощо);
  • християнські (церковні, монастирські — з релігійними сюжетами і символікою).

Відвідувачі виставки мають можливість прослухати лекцію про таємничий світ орнаменту (знаково-символічна мова писанок нашого краю) та майстрів писанкарства Вінниччини, поспілкуватися з творцями Великоднього дива, а також відвідати майстер-класи з писанкарства.

Сподіваємось, виставка «Великоднє диво» стане справжнім путівником у чарівному світі подільської писанки, розкриє секрети виготовлення цього оберегу і незмінного символу Великодня та спонукає створити писанку власноруч.