Душі криниця. Виставка вінницьких майстринь декоративного розпису Ірини Угринчук і Тетяни Рихліцької

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 14.11.2019 - 11.12.2019

14 листопада 2019 р. у великій виставковій залі музею відкрилася ВИСТАВКА вінницьких майстринь декоративного розпису ІРИНИ УГРИНЧУК І ТЕТЯНИ РИХЛІЦЬКОЇ «ДУШІ КРИНИЦЯ».

Ірина Угринчук та її послідовниця Тетяна Рихліцька застосовують свій неповторний декоративний стиль, що можна назвати «подільським», який розроблений на основі прийомів традиційного розпису, відомого в усьому світі як «петриківський». В експозиції представлено близько 40 творів: декоративних тарелів, композицій на полотні, декорованих предметів побуту, а також вишиті рушники Тетяни Рихліцької.

Ірина Угринчук народилася 1971 р. у с. Винятинці Тернопільської обл. у родині з вчительської династії, проте обрала дещо інший шлях. Навчаючись у Київському торгівельно-економічному інституті, опанувала петриківський розпис на художніх курсах. У 1993 р. оселилася у м. Вінниці, на батьківщині чоловіка. Викладала ази петриківського розпису у палаці дітей та юнацтва, у 2010 р. організувала студію «Скарб», у якій було близько 60 учнів різного віку. З 2008 р. Ірина бере участь у міських та обласних виставках народної творчості, організованих обласним центром народної творчості, де мала ще й дві персональні виставки.

img01.jpg
img10.jpg
img02.jpg
img03.jpg
img09.jpg
img06.jpg
img04.jpg
img05.jpg
img07.jpg
img08.jpg
img11.jpg
previous arrow
next arrow

Ірина Угринчук працює у власному стилі, який поєднує прийоми живопису та розпису. Від «петриківки» вона у своїй роботі залишила пензлики з котячої шерсті та малювання пальцями рук. Характерною відмінністю творів Ірини та її учнів, до числа яких належить і Тетяна Рихліцька, є філігранність орнаментальних композицій, увага до деталей, метафоричність задуму, для втілення якого обирається певний камертон у кольорі. Основною темою для обох майстринь є тема любові, родини, материнства, а головними персонажами є квіти і птахи.

Тетяна Рихліцька народилася 1979 р. у смт Кельменці Чернівецької обл. З дитинства захоплена народною творчістю, з 11 років займалася художньою вишивкою у школі традиційного народного мистецтва у с. Самчики Хмельницької обл. З 1994 р. живе у м. Вінниця, а з 1998 р. працює у розписі під керівництвом І. Угринчук. Бере участь в обласних та всеукраїнських виставках творами з розпису та вишивки. Ці види творчості Тетяна досліджує. У 2017 р. закінчила з відзнакою Донецький національний університет ім. В. Стуса за спеціальністю культурологія. Працює у напрямі арт-терапії. 2018 р. мала персональну виставку в обласному центрі народної творчості.

Виставка працюватиме до 11 грудня 2019 р.