Світ творчості Рабіндраната Таґора: де душа живе без страху…

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Період роботи виставки: 11.11.2015 - 13.12.2015

11 листопада 2015 року о 12.00 у академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулася знакова подія для Вінниці – відкриття виставки «Світ творчості Рабіндраната Таґора: де душа живе без страху…».

Рабіндранат Таґор – диво-людина, «Леонардо Да Вінчі» сучасної Індії. Він – поет, письменник, філософ, драматург, есеїст-публіцист, композитор, соціальний реформатор, освітянин, художник, актор та перший неєвропейський лауреат Нобелівської премії з літератури. Таґор єдиний поет у світі, вірші якого стали гімнами одразу після незалежності двох країн – Індії 1947 р. та Бангладеш 1971 р. Саме він уперше називав відомого індійського діяча Мохандаса Ґанді Махатмою, великою душею.

«Поза сумнівом можна сказати, що без Шевченка не було б України, без Таґора не було б сучасної постколоніальної Індії. Таґора шанує весь світ, він написав бенгальською мовою, але зміст його творів – для всіх землян. Творчість не має кордонів. Картини його – саме про це і говорить. Ми мало знаємо про нього, особливо наша молодь. Тому і ця виставка організована для знайомства з Таґором»

, – каже Віталій Кононов, вінничанин, політик, народний депутат Верховної ради України 3 скликання, голова Центру Таґора.

Світ творчості Рабіндраната Таґора – це не просто картини, це і фото, і цитати та афоризми з його робіт. Під час виставки також весь час лунає музика і пісні Таґора у виконанні артистів на різних інструментах. Він був і композитором, і залишив багату музичну спадщину під назвою «Рабіндрасанґіт» з понад трьох тисяч пісень.

«До малювання Таґор дійшов навпомацки, малюючи різні візерунки на своїх рукописах. Ці перші каліграфії майстра багатьох вражають. Лише після 68 року свого життя він почав частіше малювати, вивчив деяку техніку і став дуже шанованим художником у світі. Його перша виставка відбулася у Парижі, потім роботи експонувалися у музеях Нью-Йорку, Японії, Аргентини, Берліні та інших містах і країнах. Таґор вже був Нобелівським лауреатом з літератури, але зрозумів, що через малюнки він наближається до людей швидше, адже поезії та інші його твори потребують перекладу. За роки незалежності в Україні обізнаність про Таґора не збільшилася, навпаки, багато хто взагалі не знає хто він є, – розповідає Мрідула ГОШ, один із ініціаторів Центру Таґора, голова правління Східноєвропейського інституту розвитку. – Тому ми почали цей проект для популяризації творчості Таґора і його ідеї гуманізму. Це перша виставка у цьому році в Україні. За життя Таґор був у 33 країнах і різних континентах, але не потрапив в Україну. Зараз у вигляді цієї виставки Таґор мандрує Україною, він вже був у Києві, Львові, Луцьку, Рівному та у Житомирі. А тепер він у Вінниці».

Ця виставка – територія переосмислення призначення людини – її прагнення бачити і жити у таких умовах, «де душа живе без страху…». Цими словами розпочинається один з найвідоміших віршів Таґора. Українська журналістка Богдана Костюк назвала свою статтю про Таґора так: «Планета на ім’я Таґор». Більш влучної назви годі й шукати!

«Ми дуже раді прийняти цю виставку у себе. Це не тільки зміцнить стосунки наших країн, але і стане платформою для взаємодії культур, – вважає Директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька. – У Вінниці навчаються понад 300 студентів з батьківщині Таґора. Для них це добра нагода брати участь у різних акціях, що ми запропонуємо громаді».

Окрім Вінниці, виставки вже були у наступних містах:

  • 1. 21 вересня – 9 жовтня 2011 р. – перша виставка у Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві з нагоди святкування 150-річчя з Дня народження Таґора.
  • 2. 19 серпня – 10 жовтня 2012 р. – друга виставка у Національному музеї Тараса Шевченка в Києві була присвячена 20 річниці встановлення дипломатичних стосунків між Україною та Індією.
  • З нагоди 200 річчя Тараса Шевченка та року Індії в Україні відбулися такі заходи:
  • 3. 4 – 30 червня 2014 р. – виставка у Національному університеті «Львівська політехніка»
  • 4. 4 липня – 15 серпня 2014 р. – виставка у Волинському краєзнавчому музеї.
  • 5. 20 серпня – 15 жовтня 2014 р. – виставка у Рівненському краєзнавчому музеї.
  • 6. 5 грудня 2014 р. – 15 лютого 2015 р. – виставка у Музеї космонавтики ім. С. П. Корольова у Житомирі.

Запланована також низка подій в Одесі, Харкові, Черкасах та Дніпропетровську.

«Центр Таґора» є проектом Східноєвропейського Інституту Розвитку. Його мета – популяризація ідей гуманізму, видання перекладів творів Великого Майстра та наукові дослідження, вивчення бенгальської мови та санскриту, створення театральних і танцювальних постанов, краєзнавчі арт- проекти тощо. В рамках діяльності Центру вже випущений диск з піснями Таґора, проведені щорічні концерти, підготовлена перша група початківців з бенгальської мови.

Інформацію про Центр Таґора можна знайти на Фейсбук-сторінці спільноти: Ценр Таґора – Tagore Center. Вподобайте цю сторінку!

Детальніша інформація та акредитація на події:
тел. +380(432) 67-20-93, +380(432) 67-49-46, +380(63) 9904343
тел./факс: +38(044) 288 0105
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. та Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
Андрей Шептицький: великий незнаний
В обіймах великого брата
Мережана душа Поділля
Надія наша в Бозі
Світ творчості Рабіндраната Таґора
Школі АІСТ 25 років
Живопис – поезія, яку бачать
Виставка народного мистецтва
Даруймо квіти вчителям
Знахідки в Мурах
На гостини до Подільських міст
Міста і містечка Вінниччини
Народна ікона Поділля
Під вітрилами історії
Воїни світла
Країна мистецьких чар
Бієнале ремесел
Світ подільської родини
Музейний арсенал, виставка зброї
Історія трьох індіанських племен
Іван Півошенко – науковець і митець
На шляху до Перемоги. Виставка
Пам'яті майстра
Шляхами писанкових галактик
Свята у подільській світлиці
Букет фіалок. Виставка
Нев'янучий сад. Виставка рушників
Миротворчість. Шлях надії
Подільський Святвечір. Багата кутя
Давні скарби Поділля
Палітра моїх фантазій
Виставка килимів Степана Ганжі
42Події 2014
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009

Що пропонує музей

  • Зали експозиції +

    Експозиція музею складається з 16 залів Детальніше
  • Стаціонарні виставки +

    Музей має три виставкові зали Детальніше
  • Пересувні виставки +

    Створено 11 пересувних виставок з історії краю від найдавніших часів до сьогодення Детальніше
  • Колекції музею +

    Славиться музей своїми унікальними колекціями Детальніше
  • 1