Барвисті шати православних ікон

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Період роботи виставки: 18.07.2014 - 31.08.2014

До 1026-ї річниці Хрещення Київської Русі 18 липня 2014 р. у малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка вишивки бісером Любові Бурлаки «Барвисті шати православних ікон», на якій представлено 33 ікони і релігійні картини на сюжети, особливо шановані і поширені серед православних віруючих Вінниччини.

Любов Миколаївна Бурлака, бібліотекар з Демівки Чечельницького району Вінницької області, кожну хвилину свого вільного часу присвячує вишивці бісером – вона створює прекрасні орнаменти на рушниках, вишиває сорочки, картини, проте більшу частку її доробку складають ікони. Майстриня виплекала у своїх вмілих руках вже більш як сто образів, але після освячення у церкві вони вже знайшли своїх власників. Серед ікон, представлених на виставці – ікона Св. Миколая, особливо шанованого українськими козаками, кошти від продажу якої призначені для відправлення учасникам АТО.

Мистецтво виготовлення виробів з бісеру сягає глибини віків, це один із самих загадкових, найцікавіших видів народної творчості, який має свою багатовікову історію й особливості розвитку. Існує версія, що батьківщиною бісеру був Давній Єгипет. Назва його походить від арабського слова «бусра», «бусер» – штучні перли. Прозоре скло різних кольорів почали варити трохи пізніше, з І ст. до н. е. На території нашої держави бісер був відомий вже у VI-III ст. до н. е., про що свідчать прикраси з скляного намиста, бісеру, стеклярусу, знайдені у похованнях тих часів. Всі народи які тут проживали: скіфи, сармати, давні слов’яни, були знайомі з оздобленням бісером одягу, взуття та предметів побуту.

За часів Київської Русі жінки та діти носили намисто, браслети різного кольору, причому ці вироби виготовлялися саме у місцевих майстернях. Татаро-монгольська навала надовго перервала розвиток скловиробництва на Русі. Лише в XV ст. рукодільниці почали використовувати венеціанський бісер для декорування предметів культового призначення, продовжуючи давню традицію – до нас дійшли свідчення й вироби бісерного мистецтва вже перших часів прийняття християнства.

У наш час вишивка бісером шат для ікон стає все більш поширеним захопленням. Сучасні майстрині користуються взірцями, друкованими на тканині, проте кожна вкладає свої особисті майстерність, старанність, смак, любов до Бога та до тих людей, яким вони призначені. Тож зображення Христа, Богородиці, шанованих святих у барвистих шатах займають почесне місце в оселях подолян.

Вишиває Любов Миколаївна з дитинства, мама навчила. А ось бісером спробувала сама вперше у 2011. Захопилася. У селі багато роботи, тому на таке хобі часу не вистачає, тож нерідко доводиться вишивати вночі. Любов Бурлака віруюча людина, і свої роботи вишиває з благословіння священника, а готові роботи обов'язково освячує. Вони випромінюють світло і добро — так про представлені роботи говорять відвідувачі виставки «Барвисті шати православних ікон». Патріотизм та духовність - це головне для Любові Бурлаки. Цим пронизані і її роботи.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
Давні скарби Поділля
Палітра моїх фантазій
Зимова феєрія, виставка-конкурс
Виставка килимів Степана Ганжі
Лине пісня, до дня створення хору «Вінниця»
Переображення Господньою Любов’ю
Мистецтво оригамі
Барвисті традиції Наддністрянщини
Виставка фіалок
Сармати, виставка
Народні майстри Вінничини, виставка
Виставка «Мандрівники»
Благодійні дні в нашому музеї
100-річчя Першої світової війни
Друзі нашого дитинства
25-річчя Балтійського шляху
Відкриття площі Тараса Шевченка
Урочистості до Дня Незалежності
Мистецьке перехрестя Меснянкіних
Виставка кактусів «Колюче диво»
Духовне життя очима фотомайстрів
Барвисті шати православних ікон
Купальський виїзд автомузею
Виставка Крістіни Зарубенко
Незаживаюча рана Афгану
Назустріч 100-річчю Української марки
Станіслав Реймонт
Бієнале «Світ у клаптику»
Повір у себе
Подаруй музею експонат
Хустина моя терновая
Під вітрилами історії
Єднання душі з природою
Мудрість та краса подільської писанки
Вінниччина в роки війни
Шевченкіана у листівці
Букет фіалок
Гортаючи сторінки «Кобзаря»
Польські акценти Києва
Подільський Святвечір. Багата кутя
Подільська народна ікона
Феномен традиційної ляльки
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009

Календар подій

Перегляньте наш календар всіх виставок і інших масових заходів, які будуть відбуватися протягом року у нашому музеї

Перейти до календаря...