Польські акценти Києва, фотовиставка

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Період роботи виставки: 08.02.2014 - 23.02.2014

В академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею працює фотовиставка «Польські акценти Києва», яка знайомить глядача з пам’ятками архітектури столиці України, створеними зодчими польського походження на зламі ХІХ-ХХ століть

На виставці у Вінниці представлено 26 стендів (з 40). Виставка організована Київським національно-культурним товариством поляків «Zgoda» за підтримки посольства Республіки Польща в Україні та Генерального консульства Республіки Польща у Києві. Над експозицією працювали: автор проекту — заслужений працівник культури України і Польщі Вікторія Радік (Київ), фотограф та дизайнер Владислав Єфімов (Варшава), відомий знавець історії Києва, а також пам’яток Вінниччини Дмитро Малаков (Київ), консультант — заслужений працівник культури Польщі Чеслава Рубішко (Київ), журналіст, заслужений працівник культури Польщі Дорота Яворська (Жешув). Виставку було експоновано у Києві та Хмельницькому.

Для вінничан особливо цікавою є частина експозиції, яка знайомить із творчим доробком Владислава Городецького, уродженця с. Шолудьки Подільської губернії Російської імперії (нині Немирівського р-ну Вінницької обл.). Проект присвячено 150-річчю нашого видатного земляка. Рід Городецьких належав до польської шляхти. По закінченні Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі (1890), Владислав Городецький переїхав до Києва, де жив та плідно працював впродовж 30 років. В Україні він створив понад 30 будівель. Відомі твори архітектора у Києві: будинок Національного художнього музею України, зведений у 1897-1899 рр. за канонами класичної архі­тектури, костел Св. Миколая у стилі неоготики, караїмська кенаса у мавританському стилі. Найоригінальніша споруда архітектури Києва XX ст. — власний будинок архітектора, який був зведений впродовж 1901-1903 рр. у м. Києві по вулиці Банковій, 10, відомий як «Будинок з химерами» — шедевр стилю модерн. Свою назву будинок отримав через скульптурний декор (фантастичні істоти, мотиви полювання, тощо).

Виставку збагачено світлинами архітектурних пам’яток Києва, які віддзер­калюють майстерність зодчих польського походження. Це і собор Св. Володимира (1862-1882) Кароля Маєвського, костел Св. Олександра(1817-1847) Франца Мєховича за проектом Піляра, Бессарабський ринок (1910-1912) варшавського архітектора Генріка Гая, прибутковий будинок Ігнація Ледуховського (1913). Відвідувачі виставки мають можливість познайомитися також із сучасними творами польських архітекторів та скульпторів. Один з таких — креативна композиція «Рояль в кущах» (2011), при­свячена геніальному польському композитору Ф. Шопену (завдяки особливому датчику руху при наближенні до об’єкта починає звучати музика).

Автори цієї виставки та працівники Вінницького обласного краєзнавчого музею мають надію, що відвідувачі отримають гарний настрій від перегляду цієї експозиції та поповнять свої знання з історії архітектури України.

Огляд виставкової роботи
259Виставки і інші масові заходи
6Події 2024
9Події 2023
14Події 2022
16Події 2021
19Події 2020
21Події 2019
24Події 2018
22Події 2017
36Події 2016
32Події 2015
42Події 2014
Давні скарби Поділля
Палітра моїх фантазій
Зимова феєрія, виставка-конкурс
Виставка килимів Степана Ганжі
Лине пісня, до дня створення хору «Вінниця»
Переображення Господньою Любов’ю
Мистецтво оригамі
Барвисті традиції Наддністрянщини
Виставка фіалок
Сармати, виставка
Народні майстри Вінничини, виставка
Виставка «Мандрівники»
Благодійні дні в нашому музеї
100-річчя Першої світової війни
Друзі нашого дитинства
25-річчя Балтійського шляху
Відкриття площі Тараса Шевченка
Урочистості до Дня Незалежності
Мистецьке перехрестя Меснянкіних
Виставка кактусів «Колюче диво»
Духовне життя очима фотомайстрів
Барвисті шати православних ікон
Купальський виїзд автомузею
Виставка Крістіни Зарубенко
Незаживаюча рана Афгану
Назустріч 100-річчю Української марки
Станіслав Реймонт
Бієнале «Світ у клаптику»
Повір у себе
Подаруй музею експонат
Хустина моя терновая
Під вітрилами історії
Єднання душі з природою
Мудрість та краса подільської писанки
Вінниччина в роки війни
Шевченкіана у листівці
Букет фіалок
Гортаючи сторінки «Кобзаря»
Польські акценти Києва
Подільський Святвечір. Багата кутя
Подільська народна ікона
Феномен традиційної ляльки
10Події 2013
5Події 2012
Події 2011
Події 2010
Події 2009

Календар подій

Перегляньте наш календар всіх виставок і інших масових заходів, які будуть відбуватися протягом року у нашому музеї

Перейти до календаря...